Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Pritisak

Washington neće priznati legitimnost izbora Madura za predsjednika

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 8:33 2019-01-11T08:33:04+01:00

Sjedinjene Države neće priznati legitimnost izbora Nicolasa Madura za predsjednika Venezuele i pojačat će pritisak na njegov režim, rekao je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton.

Sjedinjene Države neće priznati protuzakonitu uspostavu Madurove diktature. Nastavit ćemo pritisak na taj korumpirani režim, podržavati demokratsku nacionalnu skupštinu i pozivati na slobodu i demokraciju u Venezueli«, poručio je Bolton na Tweeteru.

Tijekom izvanredne sjednice o situaciju u toj južnoameričkoj zemlji, Organizacija američkih država donijela je rezoluciju kojom je Madurovu vladu proglasila »nelegitimnom«.

Rezolucijom, koja je prihvaćena s 19 glasova za, šest protiv, osam suzdržanih i jednim odsutnim, »poziva se na nove predsjedničke izbore koji će se provesti uz sva potrebna jamstva slobode, pravednosti, transparentnosti i legitimnosti«.

Nicolas Maduro, izabran 20. svibnja na izborima koje je oporba bojkotirala, u četvrtak je započeo svoj drugi mandat.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo pozvao je venezuelski narod da surađuje sa skupštinom u kojoj većinu ima oporba, a u četvrtak navečer, State Department je izvijestio da je Pompeo razgovarao s predsjednikom venezuelske skupštineJuanom Guaidom. »Državni tajnik ponovio je potporu SAD-a Nacionalnoj skupštini, jedinoj legitimnoj instituciji, zadnjoj koja je demokratski izabrana u Venezueli, kao i ponovnoj uspostavi demokracije u toj zemlji«, dodaje se u priopćenju.

Europska unija i zemlje Skupine Lima, koja od 2017. okuplja zemlje latinske Amerike i Kanadu – isto su tako objavile da neće priznati Madurov drugi mandat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.