Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Pregovori

Washington i Pjongjang traže ''pojašnjenja''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2018. u 9:01 2018-07-07T09:01:00+02:00

 Američki državni tajnik Mike Pompeo u subotu je održao drugi dan razgovora u Sjevernoj Koreji pokušavajući dogovoriti detalje oko načina zaustavljanja tamošnjeg nuklearnog programa, a obje strane su nakon prvog dana pregovora istaknule da trebaju »pojašnjenja«. 
Nakon prve noći provedene u sjevernokorejskoj prijestolnici poslije tri ovogodišnja kratka posjeta, Pompeo je napustio vladinu gostinjsku kuću u kojoj je obavio sigurni telefonski razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o napretku pregovora.
Pompeo je zatim ponovno sjeo s Kim Yong Cholom, najvišim dužnosnikom partije i bivšim šefom špijunske agencije s kojim je imao ključnu ulogu u dogovaranju summita između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una 12. lipnja u Singapuru.

Kim Yong Chol je na početku susreta istaknuo da je s Pompeom jučer imao »veoma ozbiljne rasprave o jako važnim pitanjima«. Našalio se da američki državni tajnik »možda zbog toga nije dobro spavao« u prestižnoj gostinjskoj kući Paekhwawon, Vrtu sa stotinu ruža.
Prema pisanju američkih novinara Pompeo mu je odgovorio: »Direktore Kim, dobro sam spavao. Jučer smo imali dobre razgovore. Cijenim to i radujem se današnjem nastavku rasprave«.
Ponovio je kako je Trump predan »svjetlijoj budućnosti Sjeverne Koreje«.
»Stoga je posao koji radimo, put prema potpunoj denuklearizaciji i izgradnji odnosa između naše dvije države ključan za bolju Sjevernu Koreju i uspjeh koji naša dva predsjednika traže od nas«, dodao je Pompeo.

Kim se složio da je riječ o važnom poslu i naglasio da »postoje stvari koje želi razjasniti«, na što je američki državni tajnik odgovorio da to mora učiniti i on.
Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert naglasila je da je Pompeo nepopustljiv po tri pitanja: potpune denuklearizacije Sjeverne Koreje, sigurnosne garancije i repatrijacije ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine.
Kim Jong Un je u Singapuru rekao kako je predan »putu prema denuklearizaciji« Korejskog poluotoka, no nije otkrio detalje kako i kada će Pjongjang zaustaviti oružani program za koji je Trump rekao da nije dopušten jer prijeti sigurnosti Sjedinjenih Država.
Američki predsjednik je pak obećao pružanje »sigurnosnih garancija« Sjevernoj Koreji, a Washington je nakon toga otkazao jednu od velikih vojnih vježbi s Južnom Korejom koje Pjongjang redovito naziva pripremom za invaziju.
Pompeo će se u nedjelju u Tokiju sastati sa predstavnicima Seula i Tokija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.