OPASNOST

WHO upozorava: Hitno istražiti moguću vezu covida i sindroma Kawasaki kod djece

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija



ŽENEVA – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da se mora proučiti moguća veza između covida-19 i sindroma Kawasaki kod djece, upalne bolesti arterija od koje je umrlo prvo dijete u Francuskoj.


“Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s covidom-19.. Pozivamo sve liječnike u svijetu da surađuju s nacionalnim vlastima i WHO-om kako bi bili na oprezu i bolje razumjeli taj sindrom kod djece”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na videokonferenciji za novinare u Ženevi.


“Ključno je precizno i hitno okarakterizirati taj klinički sindrom, kako bi se razumjele uzročno posljedične veze i utvrdio protokol liječenja”, dodao je.




Slučajevi u svijetu su rijetki i uloga koronavirusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata, rekao je Michael Ryan, dužnosnik za hitne programe WHO-a.


Ne znamo napada li virus stanice ili se radi o prekomjernom odgovoru imunosnog sustava koji dovodi do upale, pojasnio je.


Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.


Prva smrt


Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem travnja, slični slučajevi prijavljeni su u New Yorku, Italiji i Španjolskoj.


Smrt je iznimno rijetka – umro je petogodišnji dječak u New Yorku i 14-ogodišnji u Londonu.


Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj.


Devetogodišnji dječak umro je u Marseilleu 9. svibnja od cerebralnih lezija, nakon što je doživio srčani udar, rekao je profesor Fabrice Michel, šef odjela za pedijatrijsku reanimaciju u bolnici La Timone.


Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s koronavirusom ali nije razvio simptome.