Spektakl prirode

Vulkan na Havajima izbacuje lavu u more

Hina

Lava iz bočnog otvora na vulkanu Kilauea na Big Islandu počela je teći u subotu stvarajući 11 kilometara dugu rijeku do oceana. Vulkan kontinuirano izbacuje lavu od 1983. godine



HONOLULU – Vulkan na najvećem havajskom otoku ponovno je počeo izbacivati lavu u more stvarajući rijetku i spektakularnu sliku vodene pare koje se uzdiže iz valova.


Lava iz bočnog otvora na vulkanu Kilauea na Big Islandu počela je teći u subotu stvarajući 11 kilometara dugu rijeku do oceana. Vulkan kontinuirano izbacuje lavu od 1983. godine.


Iako takav fenomen redovito privlači turiste stručnjaci upozoravaju da približavanje mjestu ulijevanja lave u ocean može biti opasno i pozivaju posjetitelje da poštuju znakove zabrane kretanja oko vulkana.»Mjesta ulijevanja u ocean mogu biti prekrasna ali i vrlo opasna«, kazala je glasnogovornica službe za praćenje vulkana Janet Babb.

Kada lava stigne do oceana ona se hladi, potamni i stvrdnjava se uz stvaranje pare. Takva novoformirana tvrda ‘rijeka’ nestabilna je i može se urušiti a u tom slučaju posjetitelji udaljeni i po sto metara mogu biti ozlijeđeni komadima lave i vrelom vodom.




Vulkan Kilauea godišnje posjeti više od 1,3 milijuna posjetitelja.