Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Srbijansko ministarstvo obrane

Vulin savjetuje Vučiću da ne putuje u Hrvatsku jer njegova 'mirovna politika nema sugovornike'

Aleksandar Vulin / Nl arhiva
Aleksandar Vulin / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 19:13 2018-02-01T19:13:54+01:00

»Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sugovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba iću u Hrvatsku«, poručio je Vulin, komentirajući reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vučiću da posjeti Zagreb koji je on i prihvatio

BEOGRAD Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba putovati u Zagreb jer smatra da njegova mirovna politika »nema sugovornike« u Hrvatskoj.

»Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sugovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba iću u Hrvatsku«, poručio je Vulin, komentirajući reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vučiću da posjeti Zagreb koji je on i prihvatio.

Vulin je, reagirajući na poruku svog hrvatskog kolege Damira Krstičevića da se Vučić treba ispričati »zbog velikosrpske agresije« i da je »isprika minimum«, rekao kako za takva uvjetovanja »nema razloga niti opravdanja«, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS)

»Vučićev posjet se među hrvatskim političarima uvjetuje isprikama za koje nema razloga ni opravdanja, a on (Krstičević) vrijeđa i napada«, rekao je Vulin Tanjugu.

Krstičević je u četvrtak u Zagrebu rekao kako je srbijanski šef države »dobrodošao« u Hrvatsku, ali i da od Vučića prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Vulin, kojega hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjet Vučića ima niz uvjeta, a usput je srpsku agresiju na Hrvatsku opet nazvao građanskim ratom.

Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb »s pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijkom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima«, rekao je on.

U Vulinovoj izjavi koju prenose RTS i Tanjug, srbijanski ministar ocjenjuje kako predsjednik srbije u Hrvatskoj trebva dobiti »i ispriku i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, isprike za zatvaranje granica tijekom migrantske krize, isprike za ustaške ploče na jasenovačkom stratištu«.

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenosi RTS.

»Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se ispričati, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb«, savjetuje Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da od posjeta Hrvatskoj »ne očekuje čuda«, ali je uvjeren da će razgovori biti dobri i »ljekoviti« jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi, te da on ne želi izbjegavati ni jednu temu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu sredinom veljače ocijenivši kako je za taj susret »sazrelo vrijeme« i »u dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti«.

»Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima«, naglasila je Grabar-Kitarović u pozivu Vučiću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.