Reakcija na zatražena uhićenja

Vučić u ime Srbije poslao prosvjed Haškom sudu

Hina

Reuters

Reuters

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio je u petak prosvjednu notu Haškom sudu (ICTY) zbog njegovog neprimjerenog odnosa prema Srbiji i njezinu predstavniku tijekom ročišta na kojem je od Beograda zatraženo da uhiti i izruči sudu troje suradnika Vojislava Šešelja koji su ometali sudski proces protiv čelnika Srpske radikalne stranke (SRS), optuženog za ratne zločine

BEOGRAD Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio je u petak prosvjednu notu Haškom sudu (ICTY) zbog njegovog neprimjerenog odnosa prema Srbiji i njezinu predstavniku tijekom ročišta na kojem je od Beograda zatraženo da uhiti i izruči sudu troje suradnika Vojislava Šešelja koji su ometali sudski proces protiv čelnika Srpske radikalne stranke (SRS), optuženog za ratne zločine.Kako je objavljeno u Beogradu, Vučić u prosvjednoj noti traži da ICTY poštuje Srbiju i ističe da taj sud primjenjuje dvostruka mjerila jer se Srbiji ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za što su druge države dobile suglasnost.

Vučić, kako se navodi, u prosvjednoj noti podsjeća na sve dopise kojima je Srbija davala ICTY-u jamstva za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a koje je haški sud ignorirao.


Podsjeća, među ostalim, na dopis Vlade i premijera Srbije iz listopada 2015. u kojem se traži da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti na privremenu slobodu radi liječenja, na koji ICTY nije odgovorio. Tolimir je prije nekoliko dana preminuo u haškom pritvoru, a istraga o uzrocima smrti je u tijeku.


Vučić u noti naglašava i to da na ročištu u povodu zahtjeva ICTY-a za uhićenje troje članova Šešeljeve SRS zbog ometanja i nepoštovanja suda predsjedavajući vijeća sudac Alfons Orie nije dopustio zastupniku Srbije Saši Obradoviću da govori, grubo ga prekidajući.




Od Beograda se traži da provede sudski nalog za uhićenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, a Raspravno vijeće ICTY-a je ustvrdilo da Srbija nije učinila ništa po tom pitanju, što znači da ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom.


»Raspravno vijeće ozbiljno je zabrinuto zbog izostanka napora srbijanske vlade i njenog propusta u suradnji« glede uhićenja optuženih, ustvrdio je Orie tijekom rasprave u kojoj je sudjelovao i zastupnik srbije Saša Obradović.