Sastanak

Vučić s čelnicima BiH: Otvorili smo novu stranicu zajedničke budućnosti

Hina

Reuters

Reuters



BEOGRAD – Srbija i Bosna i Hercegovina otvorile su novu stranicu zajedničke budućnosti, zajednička je poruka nakon sastanka srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i članova predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića u srijedu u Beogradu.


Povijest treba ostaviti povjesničarima, a političari i predstavnici vlasti imaju obvezu gledati naprijed i raditi u interesu građana i razvoja svojih država i regije, suglasili su se sugovornici.


»Vjerujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti«, istakanuo je srbijanski premijer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s tročlanim vodstvom BiH, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je da predstavnici vlasti »trebaju gledati naprijed« i suradnju podignuti na najvišu moguću razinu te da je današnji razgovor upriličen samo 10 dana nakon godišnjice stradanja u Srebrenici i da se »priča o sasvim drugim temama«.




»Današnji posjet je iznimno dobar potez i hvala na pozivu«, rekao je Čović i posebno istaknuo značenje predstojeće Konferencije o zapadnom Balkanu 27. kolovoza u Beču, na kojoj »očekuje snažan iskorak« u razvoju regionalnih odnosa.


Čović je najavio i da će poslije zajedničke sjednice srbijanske vlade i Vijeća ministara BiH, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić biti pozvan da u listopadu posjeti Sarajevo .Naglašavajući kako »Srbija želi najbolje moguće odnose s BiH«, srbijanski je premijer istaknuo da su teme današnjeg razovora bili konkretni gospodarski projekti, a dogovoreno je da se u rujnu održi zajednička sjednica srbijanske vlade i Vijeća ministara BiH.


»Pričali smo o projektima, milijardama i stotinama milijuna eura, o radnim mjestima, o suštinskom, istinskom i iskrenom, laganom stvaranju većeg povjerenja izmedju Srba, Bošnjaka i Hrvata«, rekao je Vučić, istaknuvši da će regija biti na najboljem putu »kad i jedni i drugi shvate da ne postoji druga politika osim najbližih i najboljih mogućih odnosa« i dodavši kako je zaboravio izgred u Potočarima.


»To što se dogodilo bilo je neugodno i teško, ali je ništa u odnosu na ono što se dogodilo Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi spremni pogledati u budućnost, smiješno je i glupo da i moj pogled ne bude uperen u budućnost«, prokomentirao je Vučić, rekavši da ne osjeća neprijateljstvo prema Bakiru Izetbegoviću.


Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uzvratio je ocjenom da ne može biti razvitka i stabilnosti u regiji bez procesa pomirenja, naglasivši kako je osobno inzistirao na tome da sastanak s ne bude u Karađorđevu, kako je bilo najavljeno, več u Beogradu, da bi izravno osjetio kako će građani ragirati na njegov dolazak u Beograd.


»Ja sam tražio da sastanak ne bude u Karađorđevu već u Beogradu, htio sam se tome izložiti.. Baš me zanimalo vidjeti kako Beograđani ragiraju na moju nazočnost u ovom gradu«, odgovorio je Izetbegović na pitanje što očekuje od protokolom predviđene šetnje po prijestolnici Srbije.


Na pitanje kakvu poruku šalje pravosuđe BiH kada osumnjičenog za napad na srbijanskog premijera uhiti pa pusti na slobodu, ili kad oslobodi optuženog za ratne zločine Nasera Orića, Izetbegović je odgovorio da će se »proces protiv Orića nastaviti« te da »treba vjerovati pravosuđu«.


Poslije službenih razgovora predviđena je zajednička šetnja središnjim beogradskim ulicama i posjet tvrđavi i parku Kalemegdan, gdje će biti priređen koktel na kojem će domaćini goste dočekati tradcionalnom dobrodošlicom – pogačom i solju.