Orden

Vučić odlikovao kontroverznog nobelovca koji je slavio Miloševića: ‘Cijelim je srcem branio srpsku istinu’

Hina

Reuters

Reuters

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova »iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture«.


Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici.


»Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka«, rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.




»Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela«, kazao je Avramović.


Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde.


Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude.