Revizija presude

Vučić: ‘Odnosi Srba i Bošnjaka u BiH danas su vraćeni 25 godina unatrag’

Hina



Beograd će biti uz Srbe u BiH i uz Republiku Srpsku (RS) dok Bošnjaci ruše državu i teško stečeno povjerenje između dva naroda, izjavili su u srijedu srbijanski dužnosnici nakon što je bošnjački član predsjedništva BiH zatražio reviziju međunarodne presude protiv Srbije zbog genocida u Srebrenici.


Pravni zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) otputovao je u srijedu na inicijativu Bakira Izetbegovića u Den Haag, gdje bi u petak trebao predati zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.


Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zbog toga su se u Beogradu sastali s predsjedavajućim predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.




Zahtjevom za reviziju presude dovedena je u pitanje stabilnost BiH i njezinih institucija, regije i sudbina srpskog naroda, ocjenili su dužnosnici na zajedničkoj konferenciji za novinare.


»Sastali smo se danas ni prvi, ni posljednji put i viđat ćemo se još češće jer smo dovedeni u situaciju da moramo razmišljati o sudbini BiH, RS-a i što je najgore o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH«, rekao je Nikolić, poručivši da će Beograd biti uz Srbe u BiH.


Vučić drži da su bošnjačkim zahtjevom odnosi Srbije i BiH vraćeni 20-25 godina unazad, u vrijeme Daytonskog sporazumna, jer je jasno da »danas nema onog povjerenja koje smo uspjeli izgraditi uz puno razgovora«.


Ivanić je rekao da se o novonastasloj situaciji u odniosima Srbije i BiH što prije moraju očitovari međunarodna zajednica i jamci mirovnog sporazuma.


»Krajnje je vrijeme da jamci Daytona jasno kažu kako se ovim (zahtjevom za reviziju) ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi već Bošnjaci i ako takvog stava ne bude međunarodna zajednica samo produbljuje krizu«, naglasio je Ivanić.


Smatra da je taj zahtjev neutemeljen, ali zabrinjava ga potez koji je »ogolio odnose u BiH«. »Bakir Izetbegović odlukom da podnese zahtjev za reviziju presude ruši BiH«, ocijenio je.


»Ovo je akt mržnje Bošnjaka prema Srbima uopće. To pokazuje da žele postići dva cilja, desetine milijardi odštete i ukidanje RS-a«, izjavio je Dodik.


»Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako neko misli da u ime svih nas može odlučivati onda se povjerenje ne može graditi na taj način«, poručio je Dodik.


Mladen Ivanić je za četvrtak zakazao sjednicu predsjedništva BiH na kojoj će ovo pitanje biti na dnevnom redu, dok će o reviziji Skupština RS-a raspravljati idućeg tjedna.


Prema presudi ICJ-a iz 2007., Srbija nije odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995., ali nije učinila sve kako bi ga spriječila i procesuirala krivce za ubojstvo 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada te UN-ove zaštićene zone u ruke bosanskih Srba.