Nova pravila

Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trumpova pravila o azilu

Hina

Reuters

Reuters



Američki Vrhovni sud odobrio je u srijedu zahtjev administracije predsjednika Donalda Trumpa za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil imigranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trumpove tvrde imigracijske politike.


Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina imigranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD-u, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost.


Pravilo bi zabranilo gotovo svim imigrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici. Pravo na azil imali bi meksički građani a blokiralo bi gotovo sve imigrante iz zemalja poput El Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.




Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trumpove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o imigraciji.


Jedan od glavnih Trumpovim ciljeva bio je smanjiti broj zahtjeva za azil prvenstveno migranata iz Srednje Amerike, koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tijekom njegova predsjedanja.