Poznata sudbina

Vođa Islamske države al-Bagdadi nije ubijen u iračkom zračnom napadu

Hina

»Iračke zračne snage bombardirale su konvoj terorista Abu Bakra al-Bagdadija dok je išao u Karablu kako bi prisustvovao sastanku zapovjednika Islamske države«, stoji u izjavi



NOVO 18:06 – Vođa Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi nije ubijen u iračkom zračnom napadu na skup članova te sunitske ekstremističke skupine u kojemu je u nedjelju u Iraku ubijeno sedam njihovih čelnika, rekli su bolnički izvori, a IS je na Twitteru objavio da će čak i ako je njihov vođa mrtav, samoproglašeni ‘kalifat’ preživjeti. 


Iračka vojska objavila je ranije službeno priopćenje u kojem je rekla da su meta dvaju odvojenih iračkih zračnih napada na zapadu Iraka u nedjelju bili skup vođa Islamske države i konvoj u kojemu je bio i al-Bagdadi. 


Bilo je to još jedno od napotvrđenih izvješća o mogućoj smrti ili ozljedi al-Bagdadija koji je preživio godinu dana zračnih napada što ih u Iraku izvodi međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama.




Al-Bagdadi je proglasio kalifat na područjima koja je osvojio u Iraku i susjednoj Siriji, a sebe je proglasio kalifom.Agencija Reuters prenosi da borac IS-a s kojim je razgovarala telefonski nije mogao potvrditi je li Bagdadi bio u konvoju, ali je ustvrdio da će se skupina boriti bez obzira na njegovu sudbinu. 


»Čak i ako je on mučenik, to se neće odraziti na IS. Izgubit ćemo vođu, ali bit će tisuću Bagdadija«, rekao je i dodao »Svake minute rodi se jedan vođa Islamske države«.Pristaše te skupine objavile su na Twitteru da će ‘kalifat’ preživjeti čak i ako je al-Bagdadi mrtav.


Iračke zračne snage pogodile su konvoj vođe Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija u zapadnoj pokrajini Anbar blizu sirijske granice u nedjelju, priopćili su vojni izvori.


Sudbina vođe ekstreminsta, koji je sebe proglasio vođom kalifata u područjima što ih kontrolira u Iraku i Siriji, još uvijek se ne zna, kažu izvori.


»Iračke zračne snage bombardirale su konvoj terorista Abu Bakra al-Bagdadija dok je išao u Karablu kako bi prisustvovao sastanku zapovjednika Islamske države«, stoji u izjavi.


Iračke snage i ranije su znale utstvrditi da je zapovjednik IS-a ranjen ili ubijen u napadima, no te tvrdnje nisu nikada mogle biti provjerene i naknadno bi se pokazale netočnima, piše agencija AFP.


Napad je bio usklađen s obavještajnim izvorima ministarstva unutarnjih poslova i sjedištem zajedničkog zapovjedništva operacija u kojima su vojni savjetnici međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države.


Ekstremistička sunitska skupina, takozvana Islamska država, koja Arapi nazivaju Daeš, a engleska uobičajena kratila je ISIL, osvojila je velike dijelove Sirije i Iraka i proglasila kalifat na tim teritorijima.