Audiosnimka

Vođa IS-a poziva džihadiste da se ne predaju

Hina

Reuters

Reuters

»Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva«, istaknuo je vođa IS-a



BEJRUT Vođa skupine Islamske države (IS) Abu Bakr al Baghdadi je u audiosnimci objavljenoj u četvrtak pozvao svoje suborce koji su u Siriji i u Iraku potisnuti, da »pruže otpor« neprijatelju.


»Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva«, istaknuo je vođa IS-a.


Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Foruqane, »produkcijska kuća« IS-a koja objavljuje audio i videosnimke džihadističke organizacije.




»Nisu važni brojnost, oprema i snaga« neprijatelja, istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. kada je počeo uspon te skupine, a da te glasine nisu potvrđene.


Al Baghdadi je u govoru napao »nevjerničke zemlje, ponajprije Ameriku, Rusiju i Iran« koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofenzive protiv te ultraradikalne skupine, zadajući joj niz poraza u Siriji i u susjednom Iraku.


Sjedinjene Države provjeravaju navodnu audiosnimku Abu Bakr al Baghdadija objavljenu u četvrtak, ali ističu da nemaju razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost.


»Obaviješteni smo o audiosnimci koja se pripisuje Abu Bakr al Baghdadiju i radimo na njezinoj provjeri«, rekao je izvor u obavještajnoj službi.


»Premda nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi«, dodaju iz istog izvora.


Abu Bakr al Baghdadi se zadnji put pojavio u glasilu povezanom s njegovom skupinom u studenom 2016.