Objavljen video

Vlasti u Charlotteu objavile uznemirujuću snimku policijskog ubojstva crnca, pištolj mu se u rukama – ne vidi

Hina

Reuters

Reuters

Smrt Keitha Lamonta Scotta, posljednjeg u nizu policijskog ubojstva crnaca koja su izazvala zgražanje diljem SAD-a, izazvala je višednevne nasilne prosvjede u tom gradu na jugu države u kojima je poginula jedna osoba



Vlasti u Charlotteu objavile su u nedjelju snimku policijskog ubojstva crnca tvrdeći da je uz sebe imao pištolj i marihuanu, a do objave snimke došlo je nekoliko dana nakon snažnog pritiska političara i prosvjednika.


Smrt Keitha Lamonta Scotta, posljednjeg u nizu policijskog ubojstva crnaca koja su izazvala zgražanje diljem SAD-a, izazvala je višednevne nasilne prosvjede u tom gradu na jugu države u kojima je poginula jedna osoba.


Video snimljen kamerom iz policijskog vozila i kamerom na tijelu policajca, prikazuje kako Scott izlazi i udaljava se od bijelog sportskog vozila s rukama uz tijelo.Policajci viču »Baci oružje!« iako se Scott ne ponaša agresivno i ne vidi se da je uperio bilo kakav predmet u policajce koji su potom u njega ispalili četiri hica.

Kada je pao na tlo, Scott tihim glasom zapomaže dok mu policajci stavljaju lisice.




No, snimka ne prikazuje cijeli incident i puno pitanja ostavlja neodgovorenima.


Na snimci se ne vidi da je Scott uz sebe imao pištolj, što odgovara verziji koju je ispričala njegova obitelj.


»Video snimka ne pruža nikakve dokaze o tome je li u rukama držao bilo kakav predmet, a ako jest o kakvom se predmetu radi«, rekao je odvjetnik obitelji Justin Bamberg.


No, u policiji su prvi put rekli da su otkrili napunjeni pištolj s Scottovom DNA i da je nosio futrolu za njega, objavivši fotografije tih predmeta, kao i jointe marihuane.


U policiji kažu da je do sukoba došlo kada su policajci, koji su na mjesto događaja došli uhititi drugu osobu uočili Scotta kako priprema joint u automobilu pred svojim stanom i drži »uperen pištolj«, stoji u priopćenju policije u Charlotti.


Scott je izašao iz SUV-a »s pištoljem« i »udaljavao se od vozila ignorirajući glasne verbalne zapovjedi policajaca da baci oružje«, kažu u policiji.Policajac koji je ubio Scotta, Brentley Vinson je crnac.

»Policajac Vinson je radnje i kretnje gospodina Scotta doživio kao neposrednu prijetnju sebi i ostalim policajcima«, dodaje se u priopćenju.


Zapovjednik lokalne policije Kerr Putney rekao je da je zbog oružja i marihuane Scott bio prijetnja sigurnosti.


Objašnjavajući zašto je objavio snimku iako je to ranije odbio učiniti, Putney je rekao da »ljudi žele vidjeti činjenice, objektivne činjenice. I to je ono što radimo«.Njegova supruga odmah nakon ubojstva objavila je snimku koju je sama snimila pametnim telefonom.