1 od 5 milijuna

Vlasti rok do petka: Prosvjednici u Beogradu traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim uvjetima za izbore

Boris Pavelić

Reuters

Reuters

Sudionici prosvjeda »Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna« uputili su u subotu u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije. Prosvjed »Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna» ispred skupštine Srbije, koji je započeo oko 15,30 sati, nastavljen je prosvjednom šetnjom do vlade, a  trajao je pet sati.

Pročitani su zahtjevi, a vlasti imaju rok do petka ili slijedi novi prosvjed. Na skupu ispred Narodne skupštine govorile su javne ličnosti i lideri oporbe, održana je i prosvjedna šetnja do Vlade.


Prosvjednicima su se danas ispred skupštine obraćali predstavnici kulturne i javne scene, a glumac Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana (PSG) rekao je da građani »27 godina traže državu i na ulici brane dostojanstvo«.


»Kunem vam se, ne znam kako, ali ovo će ovdje stati. Ovo nam je posljednja ulica«, rekao je Trifunović.On je istaknuo da »biće koje se navikne na nedostatak slobode više nije čovjek«.»Naš zadatak je da proširimo ovaj val slobode«, rekao je Trifunović i poručio da »dostojanstvo nema cijenu«. Trifunović je naglasio kako želi državu u kojoj su »svi jednaki pred zakonom i u šansama«, te da se zbog toga treba boriti i za one koji su »uplašeni i ucijenjeni«Prije početka prosvjedne šetnje, s pozornice ispred Skupštine pročitani su zahtjevi za formiranje zajedničkog povjerenstva vlasti i oporbe koje treba utvrditi uvjete za poštene izbore, što poglavito podrazumijeva slobodan pristup medijima, uz novi sastav Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM).Jedan od zahtjeva je izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih tv-servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Prosvjed je vrhunac demonstracija koje su počele u studenome prošle godine, nakon što je u Kruševcu pretučen Borko Stefanović, vođa stranke Levica Srbije. Prosvjedi protiv nasilja pokrenuti su pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, te nastavljeni svake subote, iz tjedna u tjedan.




Nakon što su omasovljeni prosvjedi izazvali i pažnju vlasti, Aleksandar Vučić izjavio je kako neće ispuniti zahtjeve prosvjednika za demokratizacijom i odstupanjem s vlasti “da ih se skupi i pet milijuna”, pa je cijeli pokret preimenovan u “Jedan od pet milijuna”.


 


Predvode ga dvije heterogene opozicijske skupine, koje se uvjetno mogu smatrati desnim i lijevim krilom pokreta: desno se zove “Savez za Srbiju” i okuplja raznorodne stranke i skupine od desnog centra do ekstremne nacionalističke desnice; liberalno-građansko lijevo krilo okupljeno je pod naslovom “Pokret slobodnih građana”, i predvodi ga glumac Sergej Trifunović. 


Pokret “Jedan od pet milijuna” zahtijeva demokratizaciju, slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne izbore, a u jednome od svojih dokumenata tvrdi da je “politički i javni život u zemlji potpuno uništen”. U danima uoči prosvjeda, organizatori su tvrdili da vlast različitim metodama zastrašuje i ucjenjuje građane u malim sredinama, te da ucjenjuje autoprijevoznike neka ne prevoze u Beograd na prosvjed. Da u takvim tvrdnjama ima istine potvrdila je i Vojska Srbije, koja je priopćila kako je “spremna izvršiti svaku zapovijed predsjednika Vučića”, dodajući da “neće dopustiti državni udar”.