Izbori ili...

Vladajuća koalicija u Italiji uzdrmana nakon Conteove prijetnje ostavkom

Hina

Giuseppe Conte / REUTERS

Giuseppe Conte / REUTERS



Čelnici talijanske vladajuće koalicije potvrdili su u utorak svoju lojalnost vladi pošto je premijer Giuseppe Conte zaprijetio da će podnijeti ostavku ako se ne prestanu javno prepirati, no dvije najveće stranke koalicije, krajnje desna Liga i antisistemski Pokret pet zvijezda (M5S), nastavljaju s međusobnim optužbama, prenose agencije.


Conte je u ponedjeljak zaprijetio ostavkom tvrdeći da njegova razjedinjena koalicija mora hitno odlučiti hoće li izaći na prijevremene izbore ili nastaviti vladati. Koalicijska vlada Lige i M5S ljulja se od europskih izbora 26. svibnja koji su promijenili odnos snaga. M5S Luigija Di Maija koji je dobio 32,5 posto glasova na izborima u ožujku 2018. sada je stao na potpori od 17 posto, dok je Liga Mattea Salvinija skočila sa 17 na 34 posto i sada najavljuje da će preuzimati više inicijative u vladi.


Međutim, i Salvini i Di Maio u utorak su rekli da žele nastaviti surađivati u Conteovoj vladi. Istodobno je jedan ministar iz redova M5S optužio Ligu da želi srušiti vladu, dok je Salvini uputio ultimatum svom koalicijskom partneru, prenosi Reuters. »Vidjet ćemo do kraja lipnja … ako nakon nekoliko tjedana shvatim da imamo iste zastoje u donošenju odluka, stalne odgode, onda imamo problem«, rekao je Salvini, koji je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova.




Conte je zatražio »lojalnu suradnju« svih ministara, bez izuzetaka. Suradnja znači da se »o političkim problemima razgovara sa šefom vlade, a ne da se upućuju nejasni signali medijima«, rekao je, dodajući da se njegova vlada suočava s kompleksnim pregovorima o proračunu za 2020. godinu te da državi treba povjerenje financijskih tržišta.


Otkad je na europskim izborima premoćno pobijedio, Salvini se ponaša kao da je de facto premijer, obećavajući smanjenje poreza i tražeći promjene europskih proračunskih pravila koja postavljaju ograničenja za javni dug i deficit. Conte je međutim u ponedjeljak rekao da će se Italija morati pridržavati fiskalnih pravila EU-a sve dok ih ne uspije promijeniti, čime je neizravno poručio Salviniju da vlada neće moći financirati sve socijalne beneficije koje je čelnik krajnje desnice obećavao biračima.


Europska komisija je prošli tjedan zatražila od Italije da objasni zašto se prošle godine javni dug povećao umjesto da se smanji, a u srijedu bi Europska komisija trebala pokrenuti formalnu proceduru protiv Rima.


Osim fiskalnih pravila EU-a, talijansku vladajuću koaliciju dijele i brojne druge teme. Nedavno su čelnici Lige najavili da bi trebalo ublažiti pravila za dobivanje građevinskih dozvola kako bi sa potaknula ekonomija. Ministar transporta iz M5S-a Danilo Toninelli takve je prijedloge proglasio ‘glupima’. »Mogli bismo pomisliti … da netko želi stvoriti kaos kako bi se srušila vlada«, rekao je Toninelli.


Ako se vlada raspadne, analitičari smatraju da bi se parlament mogao raspustiti krajem srpnja, a prijevremeni izbori održati 29. rujna. Liga bi na njih izašla na valu uspjeha na izborima za Europski parlament na kojima je osvojila rekordnih 34 posto glasova u odnosu na prošle izbore za to tijelo. M5S je na istim izborima pak zabilježio velik pad.