Promjena vegetacije

Vjetroturbine i sunčeva energija mogli bi ‘pozeleniti’ Saharu

P. N.

Pixabay.com / Ilustracija

Pixabay.com / Ilustracija

Instalacije u pustinji generirale bi četiri puta veću količinu energije nego što se trenutno koristi u svijetu na godišnjoj bazi. 



Postavljanje velikog broja solarnih panela i vjetrenih turbina u pustinji Sahara imalo bi veliki utjecaj na količinu oborina, vegetaciju i temperature, kažu recentna istraživanja.


Smatra se kako bi aktivnosti vjetroturbina udvostručile količinu kiše koja padne na tom području. Solarne panele imale bi sličan utjecaj, iako rade na nešto drugačiji način.


Znanstvenici su predvidjeli što bi se desilo s 9 milijuna kvadratnih kilometara Saharske pustinje u slučaju da se diljem nje postave obnovljivi izvori energije. Koncentrirali su se na to područje zbog rijetke naseljenosti, značajnih količina sunca i vjetra, ali i blizine velikog tržišta energije koje odlazi na Europu i Bliski istok.




Ove instalacije u pustinji generirale bi četiri puta veću količinu energije nego što se trenutno koristi u svijetu na godišnjoj bazi.


Energetska održivost


Prethodna istraživanja pokazala su da bi ova postavljanja imala veliki utjecaj na temperaturu – ipak, ovdje bi ključna razlika bila ta što bi se promijenila vegetacija.


– Rezultat vjetroturbina i panela bilo bi povećanje vegetacijskih područja u pustinji za 20 posto, tvrdi znanstvenik i autor rada Yan Li sa Sveučilišta u Illinoisu.


Postavlja se pitanje kako bi to utjecalo na ljude i njihov život u okolnim područjima. Autori govore kako je područje Sahare, Sahela i Bliskog istoka među najsušima na svijetu, a u isto vrijeme populacija koja tamo živi vrlo je siromašna.


– Naše istraživanje izazvalo bi rješavanje mnogih izazova u tim regijama. Ponajviše se to dotiče održivosti u vezi energije, vode i hrane, objašnjavaju autori studije.