UN

Više od 700 tisuća izbjeglica u Siriji, zbog ofenzive vladinih snaga na posljednje uporište pobunjenika

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Mnogi bježe u otvorenim kamionima ili pješice, često po noći, u očajnom pokušaju da ne budu primijećeni. Sve se to događa po noći kada temperature padaju ispod ništice", rekao je David Swanson



BEJRUT Više od 700 tisuća ljudi izbjeglo je iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije od prosinca zbog ofenzive vladinih snaga koja je u tijeku i kojom se želi osvojiti i posljednje uporište pobunjenika u državi, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.


“Od 1. prosinca je više od 700 tisuća žena, djece i muškaraca izbjeglo iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije”, objavio je David Swanson, glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).


“Ovo posljednje izbjeglištvo pogoršava već tešku humanitarnu situaciju na terenu u Idlibu”, dodao je, referirajući se na posljednje uporište sirijskih pobunjenika u devet godina dugom sukobu, grad u blizini turske granice.




Swanson ističe kako su cjelokupni gradovi u regiji prazni jer sve veći broj civila bježi sjeverno, prema područjima koja smatraju sigurnijima.


“Mnogi bježe u otvorenim kamionima ili pješice, često po noći, u očajnom pokušaju da ne budu primijećeni. Sve se to događa po noći kada temperature padaju ispod ništice”, rekao je.


U to vrijeme sirijska vojska i savezničke joj snage napreduju u provinciji.


U izbjeglištvu je i najmanje 290 tisuća djece, objavila je humanitarna agencija Save the Children.


“Gotovo četvrtina stanovništva Idliba primorana je pobjeći iz svojih domova u samo nekoliko tjedana”, rekla je Sonia Khush iz te organizacije, prozvavši situaciju u Idlibu “humanitarnom katastrofom”.


Turska je ovaj tjedan najavila da će njezina vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njezinom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.


Do srijede je u sirijskim artiljerijskim napadima u posljednjih deset dana poginulo 14 pripadnike turske vojske, prenosi Reuters.


Turski ministar obrane Hulusi Akar u četvrtak je najavio kako Ankara poslati dodatne vojnike na teren.