Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Pomoć

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom primirju u Siriji

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2018. u 21:48 2018-02-24T21:48:05+01:00

 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima. 
Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska. U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres u srijedu je pozvao na hitro zaustavljanje tamošnjih »ratnih aktivnosti«.
Usvojeni tekst koji stupa na snagu »bez odgađanja« i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da »sve uključene strane zaustave napade« u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse.
Cilj rezolucije je »omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih«.
»Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran«, istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt.
Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava.
Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC.
Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.