Otvoreno delikatno pitanje

Vijeće Europe poziva Britaniju da ne izručuje Assangea SAD-u

Hina

Reuters

Reuters

"Široke i nejasne optužbe...zabrinjavajuće su jer se tiču aktivnosti koje su u središtu istraživačkog novinarstva u Europi i šire", priopćila je Mijatović



PARIZ Visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava pozvala je u četvrtak Britaniju da ne izruči osnivača WikiLeaksa Juliena Assagnea SAD-u jer bi to moglo loše utjecati na slobodu medija.


 


Američka optužnica protiv Assangea (48) otvorila je pitanje zaštite ljudi koji otkrivaju kršenja ljudskih prava, rekla je Dunja Mijatović.




Idućeg tjedna će se na Londonskom sudu održati ročište o izručenju Assangea SAD-u, gdje ga optužnica tereti da se udružio s bivšom vojnom obavještajnom analitičarkom Chelseom Manning radi objave povjerljivih materijala 2010.


“Široke i nejasne optužbe…zabrinjavajuće su jer se tiču aktivnosti koje su u središtu istraživačkog novinarstva u Europi i šire”, priopćila je Mijatović.


“Posljedično, izručenje Juliana Assangea po toj osnovi loše bi utjecalo na slobodu medija i moglo bi omesti novinare u ispunjenju njihove zadaće pružatelja informacija i javne kontrole u demokratskim društvima”, upozorila je.


Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu dok u travnju nije iz njega izbačen. Sjedinjene Države ga traže zbog 18 točki optužnice, uključujući hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži. Bude li osuđen, mogao bi provesti desetljeća iza rešetaka.


Assange, rođeni Australac, postao je slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdau 2007., pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters. 


Njegova organizacija je kasnije ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.