Četvrtak, 11. veljače 2016.
Grešnici i sveci

Veliki mali pape: Sveci, velikani, reformatori, kriminalci, sjecikese...

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor: Tihomir Ponoš
Objavljeno: 17. veljače 2013. u 19:29

I rimski biskupi u konačnici su samo ljudi, skloni grijehu kao i drugi, a usprkos svom poslanju i tome što bi prije svega morali brinuti za spas duša vjernika, vrlo često odražavaju vrijeme u kojem žive 

P rije Uskrsa Katolička bi crkva trebala dobiti svog 266. poglavara. Usprkos tome što papa nema ni jednu diviziju, ovotjedno je odreknuće Benedikta XVI. od službovanja na Petrovoj stolici demonstriralo važnost i utjecaj pape. Gotovo dvije tisuće godina povijesti te crkvene institucije odgovaraju opisu svakog dugog trajanja; bilo je tu svega, svetaca, moralno posrnulih, velikih papa, poneki kriminalac, nesretnika koji su ubijeni na dužnosti, nemoćnika koji su uhapšeni i tako zapravo najureni s dužnosti. 

   Za početak valja kazati da novi papa zapravo neće biti 266. crkveni poglavar kojega za svoga nezabludivog čelnika priznaje Katolička crkva. On će zapravo biti 264. na toj listi, a zbrku je napravio papa Benedikt IX., svakako jedan od najgorih i najsramotnijih papa u povijesti, koji je u 11. stoljeću čak tri puta zasjeo na Petrovu stolicu, a o njemu će još biti riječi. Među ta 264 crkvena poglavara 75 je svetaca koje priznaje Katolička crkva. Prvih 35 papa proglašeno je svecima, a prvi kojega Katolička crkva nije uzdigla na čast oltara je papa Liberije čiji je pontifikat trajao od 352. do 366. godine. Liberija zato kao sveca štuju u pravoslavnim crkvama. Što se više vremenski približavamo sadašnjosti broj svetaca među papama se smanjuje. Od 16. stoljeća pa do danas svetima su proglašena samo dvojica: dominikanac Pio V. koji je ekskomunicirao englesku kraljicu Elizabetu I. u 16. stoljeću i Pio X. – prvi papa izabran u 20. stoljeću. Dva ozbiljna kandidata za proglašenje svetima su Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. 

  Sluga slugu Božjih

PETROVA STOLICA U NASLJEĐE  

  
   Među papama ima i dosta rođaka. Sveti Inocent I. (402. – 417.) naslijedio je svog oca sv. Anastazija I. I otac sv. Siverija ((536. – 537.) bio je papa sv. Hormizda (514. – 523.). Sv. Pavao I. (757. – 767.) naslijedio je na Petrovoj stolici svog brata Stjepana II. (III.). Za zbrku u rednom broju Stjepana II. (III.) nehotice je odgovoran papa Stjepan II. On je umro samo tri dana nakon što je izabran, ali prije nego što je konsekriran, pa ga se ne navodi u službenom popisu papa. 
  

GREŠNICI U DANTEOVU PAKLU  

  
   Nekoliko papa Dante Alighieri u svojoj »Božanskoj komediji« smjestio je u pakao. Sve su to bili Danteovi suvremenici. U osmi krug pakla smjestio je Nikolu III. Pontifikat tog pape trajao je samo tri godine, od 1277. do 1280. godine. Malo je vjerojatno da je zabilježen papa koji se toliko bavio nepotizmom kao Nikola III. Stvarno se brinuo za svoju obitelj pa je zemljom, položajima i političkom moći namirio brata, ujaka, rođake. U osmi krug pakla Dante je smjestio i Bonifacija VIII. (1294. – 1303.). On je bio fanatični zagovornik papinske vlasti koju je koristio prije svega za materijalne probitke. Glasovit je njegov sukob oko prava oporezivanja svećenstva s francuskim kraljem Filipom IV. Lijepim koji je rezultirao izopćenjem kralja. Posljedica tog sukoba je i papinska bula »Unam sanctam« u kojoj je zapisao da je svako ljudsko biće podvrgnuto rimskom biskupu, to podvrgavanje je nužno za spas duše. 

   Ta će njegova bula imati dugotrajne teološke posljedice i biti jedan od važnih uzroka za nastanak reformacije u 16. stoljeću, a prvi sistematički teolog reformacije Philipp Melanchthon odbacit će tu dogmu. Budući da je volio novac, proglasio je 1300. godinu svetom što se pokazalo odličnim za papinske prihode, a tradicija proglašenja svetih godina postoji i danas. U Danteovu paklu završio je i Klement V. papa koji je uveo visoke poreze, a posjede je volio dijeliti svojoj obitelji.  

  »HITLEROV PAPA« PIO XII.    

   Među kontroverzne pape koji su gotovo pa naši suvremenici redovito biva svrstan Pio XII. Za papu je izabran 1939. godine, u osvit Drugog svjetskog rata. Desetljećima traje debata, često vrlo oštra, o ulozi Pija XII. za vrijeme Drugog svjetskog rata, o tome je li on bio, kako ga neki nazivaju »Hitlerov papa« koji nije mnogo učinio da pomogne nevoljnicima, posebno Židovima, te da nije govorio dovoljno glasno o nacističkoj rasnoj politici koja je rezultirala Holokaustom. Crkva tvrdi da je Pio XII. itekako pripomogao spašavanju Židova te da je osobno zaslužan za spašavanje više tisuća mahom talijanskih Židova. Svi dokumenti o radu i ulozi Pija XII. za vrijeme Drugog svjetskog rata još nisu dostupni javnosti.

   Među papama neke se s pravom smatra velikima, dapače velikanima. Među njima svakako treba spomenuti Grgura I. Velikog, čiji je pontifikat trajao od 590. do 604. Bio je to papa važan za srednjovjekovnu pismenost (poticao je širenje benediktinaca), umjetnost (reformirao je crkveno pjevanje i skupio zbirku kanoniziranih melodija njemu u čast nazvanih gregorijanski koral), postavio je temelje buduće političke moći papa, poboljšao je upravu crkvenim dobrima, a u titulu papa uveo je i izraz »servus servorum Dei« iliti »sluga slugu Božjih«. Grgur I. Veliki važan je i za nas jer je spomenuo Slavene na istočnoj obali Jadrana. 

   Za današnju je civilizaciju važan i Grgur XIII. – papa s kraja 16. stoljeća. Njegovo protureformacijsko djelovanje, tek djelomično uspješno, uglavnom je zaboravljeno. Ono što je ostalo su vrhunske ustanove crkvenog obrazovanja poput Gregoriane i Germanicuma, a ono po čemu ga najviše pamtimo je njegova reforma kalendara zahvaljujući kojoj preciznije mjerimo vrijeme. 

   Od suvremenijih papa svakako valja istaknuti Ivana XXIII. vjerojatno najvećeg papu 20. stoljeća. Izabran je, nakon smrti Pija XII., kao prelazni papa jer se vatikanske frakcije nisu mogle dogovoriti o tome koga izabrati. Drugim vatikanskim koncilom pokrenuo je golemu crkvenu reformu, a na vrhuncu Hladnog rata, nekoliko mjeseci nakon Kubanske raketne krize, objavio je iznimno važnu encikliku »Pacem in Terris« (Mir na Zemlji). Domaći bi čitatelj vjerojatno zamjerio ako se na ovoj skraćenoj listi važnih i velikih ne bi spomenuo »papa koji je došao izdaleka« Ivan Pavao II. kojega se u našim krajevima pamti prije svega zbog velike naklonosti Hrvatskoj i koji je među Hrvatima doista bio obljubljen. 

  Morbidna priča

   Biti papa prilično je rizičan posao. Eto, njih dvadesetak ubijeno je na dužnosti. Većina njih ubijeni su u prvim stoljećima kršćanstva, u vrijeme progona kršćana u Rimskome carstvu i oni ne samo da su sveci nego su i mučenici. Papu Stjepana VI. (896- 897.) srdita je rimska svjetina zadavila. Tom davljenju prethodio je najbizarniji i najogavniji događaj u povijesti papinstva. Stjepanov prethodnik bio je papa Formoz koji se svojom politikom i političkim savezništvima za života mnogima i u Crkvi zamjerio. Stjepan II. organizirao je Sinod lešine (latinski Synodus Horrenda, stravičan sinod). Za potrebe tog Sinoda otkopani su posmrtni ostatci Formoza i organizirano mu je suđenje zbog njegovih navodnih grijeha, povreda kanonskog prava i krivokletstva. Određen je đakon koji je formalno govorio u ime Formozove lešine. Mrtvi papa osuđen je na damnatio memoriae, a njegov je leš iskasapljen i bačen u Tiber. Legenda dalje kaže da je iskasapljena lešina počela izvoditi čuda, a sva je ta morbidna priča rasrdila rimsku svjetinu koja je, kako je već napisano, zadavila Stjepana VI. U Crkvi je kao uspomena na te događaje ostala poslovica »ne sudite papi Formozu«. Mnogo goru smrt od Stjepana VI. imao je Ivan XIV. čiji je kratkotrajni pontifikat trajao od prosinca 983. do kolovoza 984. godine. Njega je s Petrove stolice zbacio protupapa Bonifacije VII. No, to mu nije bilo dovoljno, pa je zlosretnog Ivana XIV. utamničio u Anđelovoj tvrđavi u Rimu i naprosto ga ostavio u ćeliji da umre od gladi. 

   Među nesretnike na Petrovoj stolici valja ubrojiti i Ivana VIII. kojega se smatra najsposobnijim papom 9. stoljeća. Važan je i za Hrvatsku povijest, posebno zbog pisma knezu Branimiru 879. godine kojim njega priznaje za zakonitog hrvatskog kneza, a Hrvatsku kao državu. Važan je i jer je obranio svetog Metoda i potvrdio dozvolu za slavensku liturgiju koju je svetoj braći Ćirlu i Metodu izdao Hadrijan II. U prosincu 882. godine otrovala ga je ljubomorna žena, a njeni suučesnici dokrajčili su ga udarcima čekića u glavu. 
  

Kategorija »kontroverzni«

   Među papama bilo je i mnogo onih koje se uobičajeno svrstava u kategoriju »kontroverzni«. Za mnoge je prvak u toj kategoriji Benedikt IX. o kojemu je ovih dana bilo riječi i zbog odreknuća Benedikta XVI. od papinske službe. Benedikt IX. to je radio malo češće, a i motivi su mu bili drugačiji nego li motivi Benedikta XVI. Papa je postao u adolescentskoj dobi, živio je u grijehu i rastrošno, a 1044. potjerali su ga iz Rima. No, Benedikt IX. odlučio se vratiti i sljedeće je godine zbacio svog suparnika Silvestra III. Mjesec dana kasnije prodao je papinstvo svom kumu, papi Grguru VI. Po treći je put odlučio postati papa 1047. godine nakon smrti Klementa II. Vratio se u Rim, zauzeo Lateransku palaču iz kojega su ga istjerali njemački vojnici u ljeto sljedeće godine, a on je zbog simonije izopćen 1049. godine. Papa Aleksandar VI., poznat i po svom građanskom imenu Rodrigo Borgia, spada među najomraženije ljude koji su zasjeli na Petrovu stolicu. Papa je bio od 1492. do smrti 1503. godine, a u to su doba pape bili ambiciozni kad je riječ o umjetnosti i urešavanju Rima, ali i prilično rastrošni i pokvareni. Aleksandar VI. svakako je bio korumpiran, put do položaja prokrčio si je novcem, na utjecajne položaje dovodio je članove svoje obitelji, ali i ljubavnice. S Vannozzom dei Cattanei imao je četvero djece, sve prije nego što je postao papa. Svoju kći Lucreziju koristio je kao političku figuru kojom je trgovao ne bi li njenim vjenčanjima stekao političke probitke. Jedna je od najglasnijih spekulacija u povijesti papinstva je da je s Lucrezijom imao dijete. Kao i ostali pape renesansnog razdoblja, Julije II. i Lav X., bio je veliki patron umjetnosti, a nije bio jedini papa koji je omogućio Michelangelu da stvara svoja remek djela. Postao je toliko omražen da nakon njega više nitko nije uzeo ime Aleksandar. 
  

Oprost za novac

   Crkva ne pamti po ugodi ni Urbana VI. On je u 1378. naslijedio Grgura XI. To je bilo doba velikog utjecaja francuskih kardinala na Crkvu, no Urban VI. je odlučio favorizirati talijanske kardinale. Francuski kardinali, njih 13 napustilo je Rim i proglasilo izbor Urbana za papu ništavnim jer »izbor nije bio slobodan nego u strahu«. U rujnu 1378. izabrali su svoga papu, zapravo protupapu Klementa VII. čime je započelo razdoblje zapadne shizme koja je dokinuta 1415. odreknućem Grgura XII. od papinske službe (bio je posljednji prije Benedikta XVI. koji je to učinio) i to za dobro Crkve, odnosno njeno ponovno ujedinjenje. 

   Lav X. jedan je od najvećih renesansnih papa. Odlučio je obnoviti moć Rima i uspostaviti ga kao središte svjetske kulture. Ubrzao je izgradnju nove bazilike Sv. Petra u Rimu, izgradio vatikansku knjižnicu, pomagao brojnim velikim renesansnim umjetnicima, posebno Michelangelu i Rafaelu. Za sve to je trebalo novaca, i to mnogo. Papa je postao 1513. godine, a samo dvije godine kasnije njegova je blagajna, opterećena zamašnim radovima, bila prazna. Koncem ožujka 1515. godine bulom Sacrosancti Salvatori et Redemptoris Albertu Brandenburškom daje privilegij da na svome teritoriju sljedećih osam godina može dodjeljivati oproste od grijeha za novac, dakle prodavati ih, a polovica tako zarađenog novca treba biti predana papi. Protiv prodaje oprosta od grijeha ustao je Martin Luther u svojih glasovitih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine izvjesio na vratima crkve u Wittenbergu. Ostatak priče dobro je poznat: Luther nije ustuknuo pred papom, ovaj ga je izopćio, a posljedica svega je reformacija i nastanak protestantizma. I ovaj kratki izbor velikih i malih papa pokazuje da su rimski biskupi u konačnici samo ljudi, skloni grijehu kao i drugi, te da usprkos svom poslanju i tome što bi prije svega morali brinuti za spas duša vjernika, vrlo često odražavaju vrijeme u kojem žive. Poneki uspješno, poneki užasno.

Komentari

9
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Zina Ciceklic
  Zina Ciceklic   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 6:31

  Univerzalna moć Vatikana-papa je pod jedinstvenom vlašću Krista kralja, čiji je zemaljski namjesnik Rimski Pontifex. Imperijum Krista u stvari je imperium rimskog pape. Kristovo kraljevstvo jeste duhovno, ali se dodaje, " da sramotno griješi tko bi Kristu kao čovjeku osporavao vlast i nad svim građanskim stvarima." Prema tome državne vlasti, kao i vladari držžava, dužne su da Krista javno poštuju i pokoravaju mu se, jer kraljevsko dostojanstvo njegovo zahijeva da cijela država u zakonodavstvu, u suđenju kao i odgajanju omladine, bude upravljena po krišćanskim načelima. I sada je, jasno zašto nadbiskup Bozanić nameće kršćansko pravo u školskom odgoju omladine.

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 4:17

  analna700 (ana700) aka rikuku impostor aka crappy xiamen aka the best pile of bitch's funny BS (dvospolac od mojih govana), rekoh li ti da svaki put kada se naseres ispod ili iznad mojih upisa lupetajuci o svojoj ciganskoj pederskoj ljubavi istoga roda i krvi koja te izhebala i napustila pod eufemistickim nazivom 'mali piso', znaci da si ga opet popusio ili ga joste pusis nekom cigicu s rijecke gomile. dakle, sto sam napisao?! ne ide, a?! hoce, hoce, samo joste malo, i to bez vazelina, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. joskojiceee aheeleevicu od camila sipurackomiraaa, dodji joste malo ovdje balkanski budalasti balavi posrani smrdljivi razhebani cergarski ciganski pekinezeru, da te ovako hebem i prcam srednjim prstom medju majmunske oci uglavljene na nizevrijednu balkansku balegarsku cunjoglavu. hajdmo, joskojice ahelevicu od camila sipurackmoira, idemo kopilence, nemoj da se moram dosadjivat u ovu ranu vecer docim si cesem i praznim jaja sjecajuci se smrdljive balkanske kuje od tvoje garave balkanske ciganske cergarske matere i cijele zenske rase pohotnih kujetina i kurvetina u 'familiji'. stoga, ja d*kam sjecajuci se njih, a ti d*kas misleci na pederskoga pekinezerskoga balkanskoga pajdasa 'cvika' i na svoga nevidjenoga cacu, zvanoga caca ciganin, odnosno camil sipurackomir. dakle, u kojoj hrvatskoj balkanskoj rupcagi se skrivas sada, a, pederska ciganska smrdljiva balegarska cergarska ckice?! gdje ti je sada ono drugo pedersko kurvasto pajdasko cigansko prkance zvano 'cvik' da si jedan drugomu popusite pristeve u miru i balkanskome smradu u i okolo rijeke, a?! im still yawnin, and it aint rite, bitch. the nite is still very young on muh side, ya know im sayin, bitch. come out, come out wherever ya're hidin, bitch. soon i'll show ya how ya can bend in yerself and fuck yer own fag balkan gypsy monkey stinky asshole with yer shitty cut off tongue, and perhaps even head. come out, come out little piglet, i wanna piss in yer monkey's mouth some more. dakle, joskojice ahelevicu od camila pusirackomira izd*kano pedersko balkansko cigansko cergarsko kopilence, trkom ovdje k nozi, nedohebana pekinezerska ckice. tako, samo ti u miru nastavi pusit ciganske kurcice, ciganska balkanska balegarska ckice izd*rkane majmunske glave kvocijenta inteligencije kisne gliste. zato ti ja karam garavu balkansku cigansku smrdljivu kurvu od matere i ostale zenske kurvinske balkanske rase. nek ti se pederska ustasca i dalje bijele od ciganske punjete na njima. a evo ti joste i dva ranovecernja prekoatlantska izdrka u letu i to s juzne zemljine polutke, stvarno ti je ona smrdljiva balkanska ciganska cergarska kurvetina prava picketina, i sve usluge nudi za mrvu kruha, da te moze pedersko masno posrano cunjoglavo balkansko prkance prehranit docim ga ti sveudilj pusis rijeckim cigicima, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. dje se pederska pickice da te joste malce prcam srednjim prstom medju majmunske oci prije negoli zijevnem. i nemoj slucajno ustrajavat na ovim svojim pederskim samoprojekcijama zeleci svoje pederske osobine nakeljit neznanim ljudima, balkanska smrdljiva pederska pickice nedohebana. ja samo trpam zenski rod, prvenstveno zenke iz tvoje balkanske ciganske cergarske kurvinske crne rase u hrvatskoj, a ti ga primas u prkance i usta od svojih cigickih muskih rodjaka. like they say, once ya go black, ya aint gonna go back, ya know im sayin, bitch.

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 4:12

  analna700 (ana700) aka rikuku impostor aka crappy xiamen aka the best pile of bitch's funny BS (dvospolac od mojih govana), rekoh li ti da svaki put kada se naseres ispod ili iznad mojih upisa lupetajuci o svojoj ciganskoj pederskoj ljubavi istoga roda i krvi koja te izhebala i napustila pod eufemistickim nazivom 'mali piso', znaci da si ga opet popusio ili ga joste pusis nekom cigicu s rijecke gomile. dakle, sto sam napisao?! ne ide, a?! hoce, hoce, samo joste malo, i to bez vazelina, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. joskojiceee aheeleevicu od camila sipurackomiraaa, dodji joste malo ovdje balkanski budalasti balavi posrani smrdljivi razhebani cergarski ciganski pekinezeru, da te ovako hebem i prcam srednjim prstom medju majmunske oci uglavljene na nizevrijednu balkansku balegarsku cunjoglavu. hajdmo, joskojice ahelevicu od camila sipurackmoira, idemo kopilence, nemoj da se moram dosadjivat u ovu ranu vecer docim si cesem i praznim jaja sjecajuci se smrdljive balkanske kuje od tvoje garave balkanske ciganske cergarske matere i cijele zenske rase pohotnih kujetina i kurvetina u 'familiji'. stoga, ja d*kam sjecajuci se njih, a ti d*kas misleci na pederskoga pekinezerskoga balkanskoga pajdasa 'cvika' i na svoga nevidjenoga cacu, zvanoga caca ciganin, odnosno camil sipurackomir. dakle, u kojoj hrvatskoj balkanskoj rupcagi se skrivas sada, a, pederska ciganska smrdljiva balegarska cergarska ckice?! gdje ti je sada ono drugo pedersko kurvasto pajdasko cigansko prkance zvano 'cvik' da si jedan drugomu popusite pristeve u miru i balkanskome smradu u i okolo rijeke, a?! im still yawnin, and it aint rite, bitch. the nite is still very young on muh side, ya know im sayin, bitch. come out, come out wherever ya're hidin, bitch. soon i'll show ya how ya can bend in yerself and fuck yer own fag balkan gypsy monkey stinky asshole with yer shitty cut off tongue, and perhaps even head. come out, come out little piglet, i wanna piss in yer monkey's mouth some more. dakle, joskojice ahelevicu od camila pusirackomira izd*kano pedersko balkansko cigansko cergarsko kopilence, trkom ovdje k nozi, nedohebana pekinezerska ckice. tako, samo ti u miru nastavi pusit ciganske kurcice, ciganska balkanska balegarska ckice izd*rkane majmunske glave kvocijenta inteligencije kisne gliste. zato ti ja karam garavu balkansku cigansku smrdljivu kurvu od matere i ostale zenske kurvinske balkanske rase. nek ti se pederska ustasca i dalje bijele od ciganske punjete na njima. a evo ti joste i dva ranovecernja prekoatlantska izdrka u letu i to s juzne zemljine polutke, stvarno ti je ona smrdljiva balkanska ciganska cergarska kurvetina prava picketina, i sve usluge nudi za mrvu kruha, da te moze pedersko masno posrano cunjoglavo balkansko prkance prehranit docim ga ti sveudilj pusis rijeckim cigicima, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. dje se pederska pickice da te joste malce prcam srednjim prstom medju majmunske oci prije negoli zijevnem.

 •  rikuku
  rikuku   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 4:03

  malipišoooooo!!
  kukuuuuuu
  e gdje se ti gubis moj rodjak , pa ti imas sve predispozicije za sjemeniste , ...kako mogu vidjeti iz tvojih prijasnjih postova ti si nastrani deklarirani homosexualac. specijalnost ... crne cune , ha..ha..ha...!!
  da nisi toliko glup kao sto jesi s svim tim predispozicijama daleko bi dogurao tamo. ha..ha..ha...!!

  • Gost   Objavljeno: 19. veljače 2013. u 21:47

   malipišoooooo!!
   kukuuuuuu
   e gdje se ti gubis moj rodjak kad sam ja vec izgubljeni joca ahel sa zabice, pa ti imas sve predispozicije za sjemeniste , ...kako mozes vidjeti iz mojih prijasnjih postova, i inace svih postova ja sam nastrani deklarirani homosexualac. specijalnost ... rijecke crne i bijele cune, ha..ha..ha...!!
   da nisam toliko glup kao sto jesam s svim tim mojim pe.derskim predispozicijama, iskustvima i znanjima daleko bi ja dogurao tamo i ovamo. patriote ja joca ahel i moja guza volit cemo te zauvijek, moja mama koja me dangubu hrani isto. ha..ha..ha...!!

  • maliodmakine
   maliodmakine   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 4:11

   analna700 (ana700) aka rikuku impostor aka crappy xiamen aka the best pile of bitch's funny BS (dvospolac od mojih govana), rekoh li ti da svaki put kada se naseres ispod ili iznad mojih upisa lupetajuci o svojoj ciganskoj pederskoj ljubavi istoga roda i krvi koja te izhebala i napustila pod eufemistickim nazivom 'mali piso', znaci da si ga opet popusio ili ga joste pusis nekom cigicu s rijecke gomile. dakle, sto sam napisao?! ne ide, a?! hoce, hoce, samo joste malo, i to bez vazelina, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. joskojiceee aheeleevicu od camila sipurackomiraaa, dodji joste malo ovdje balkanski budalasti balavi posrani smrdljivi razhebani cergarski ciganski pekinezeru, da te ovako hebem i prcam srednjim prstom medju majmunske oci uglavljene na nizevrijednu balkansku balegarsku cunjoglavu. hajdmo, joskojice ahelevicu od camila sipurackmoira, idemo kopilence, nemoj da se moram dosadjivat u ovu ranu vecer docim si cesem i praznim jaja sjecajuci se smrdljive balkanske kuje od tvoje garave balkanske ciganske cergarske matere i cijele zenske rase pohotnih kujetina i kurvetina u 'familiji'. stoga, ja d*kam sjecajuci se njih, a ti d*kas misleci na pederskoga pekinezerskoga balkanskoga pajdasa 'cvika' i na svoga nevidjenoga cacu, zvanoga caca ciganin, odnosno camil sipurackomir. dakle, u kojoj hrvatskoj balkanskoj rupcagi se skrivas sada, a, pederska ciganska smrdljiva balegarska cergarska ckice?! gdje ti je sada ono drugo pedersko kurvasto pajdasko cigansko prkance zvano 'cvik' da si jedan drugomu popusite pristeve u miru i balkanskome smradu u i okolo rijeke, a?! im still yawnin, and it aint rite, bitch. the nite is still very young on muh side, ya know im sayin, bitch. come out, come out wherever ya're hidin, bitch. soon i'll show ya how ya can bend in yerself and fuck yer own fag balkan gypsy monkey stinky asshole with yer shitty cut off tongue, and perhaps even head. come out, come out little piglet, i wanna piss in yer monkey's mouth some more. dakle, joskojice ahelevicu od camila pusirackomira izd*kano pedersko balkansko cigansko cergarsko kopilence, trkom ovdje k nozi, nedohebana pekinezerska ckice. tako, samo ti u miru nastavi pusit ciganske kurcice, ciganska balkanska balegarska ckice izd*rkane majmunske glave kvocijenta inteligencije kisne gliste. zato ti ja karam garavu balkansku cigansku smrdljivu kurvu od matere i ostale zenske kurvinske balkanske rase. nek ti se pederska ustasca i dalje bijele od ciganske punjete na njima. a evo ti joste i dva ranovecernja prekoatlantska izdrka u letu i to s juzne zemljine polutke, stvarno ti je ona smrdljiva balkanska ciganska cergarska kurvetina prava picketina, i sve usluge nudi za mrvu kruha, da te moze pedersko masno posrano cunjoglavo balkansko prkance prehranit docim ga ti sveudilj pusis rijeckim cigicima, joskojice ahelevicu od camila sipurackomira. dje se pederska pickice da te joste malce prcam srednjim prstom medju majmunske oci prije negoli zijevnem.

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 2:08

  i joste jedna zanimljivost koju primjecujem ne samo u ovom clanku, vec i u mnogim tovrsnim clancima koji se cesto objavljuju na istu temu diljem hrvatske. naime, nigdje spomena o ulozi vatikana i rimokatolicke crkve u robovlasnickoj europi srednjega vijeka i u 'novootkrivenom svijetu', od amerika, preko afrike i azije, sve do oceanije. a upravo u ime rimokatolicke vjere i pod tim znamenom provodile su se neljudske svinjarije, pljacke i etnicka ciscenja desetaka milijuna domorodaca diljem svijeta. o svemu tome pape su itekako znale do potankosti.

 • maliodmakine
  maliodmakine   Objavljeno: 18. veljače 2013. u 1:59

  vatikan je teokratska/bogovladska drzava sa svojim unutarnjim ustrojem i sluzbama. papa je ne samo vrhovni poglavar rimokatolicke crkve, vec i drzave zvane vatikan. vatikan vodi i svoju medjunarodnu politiku, koja ne mora uvijek bit u suglasju s nacionalnim politikama i interesima vecinski rimokatolickih zemalja.

 • Ned Ticak
  Ned Ticak   Objavljeno: 17. veljače 2013. u 22:22

  Izvrstan clanak. Mozda je trebalo posvetiti koji redak i Giulianu della Rovere, ili Juliju II koji je bio, ako ne gori onda barem, jednako omrazen kao i Borgia. Citava dva desetljeca od 1492 - 1513 bila su podosta kontroverzna sto se tice Papa.