Pooštrene kontrole

Velika većina migranata u Njemačku još uvijek dolazi preko Balkanske rute

Hina

Reuters

Reuters



Njemačka u sljedećim mjesecima očekuje povećani broj osoba koje traže azil u ovoj zemlji a najveći dio tih migranata još uvijek dolazi preko Balkanske rute, javljaju u nedjelju njemački mediji.


»Pooštrene kontrole kopnenih granica zbog summita G20 početkom srpnja upućuju na velik broj ilegalnih ulazaka u zemlju. U razdoblju od sredine lipnja do sredine srpnja je zabilježeno 4.546 pokušaja ilegalnog ulaska u Njemačku«, javljaju mediji Funke Grupe pozivajući se na interne dokumente savezne policije.


Dnevnik Welt am Sonntag navodi interne dokumente Strategijskog centra za ilegalnu migraciju u kojem se govori o 8.342 ilegalna prelaska granice iz Austrije u Njemačku u prvoj polovici ove godine. Nadalje se navodi kako je iz Švicarske u Njemačku pokušalo ući 3.249 a iz Češke 1.867 osoba.Strategijski centar za ilegalnu migraciju procjenjuje da bi se broj podnositelja zahtjeva za azilom u sljedećim mjesecima mogao znatno povećati zbog nekoliko čimbenika, velikog broja prelazaka Sredozemlja, ispunjenih kapaciteta u Italiji i pojačane ilegalne imigracije preko austrijsko-njemačke granice.

»Uzimajući u obzir zemlje porijekla tražitelja azila u Njemačkoj u prvih šest mjeseci ove godine, ministarstvo unutarnjih poslova procjenjuje da najveći broj njih još uvijek dolazi preko Balkanske rute. Građani afričkih zemalja čine tek 24 posto podnositelja«, piše Welt am Sonntag pozivajući se na izvješće Strategijskog centra za ilegalne migracije.


U prvih šest mjeseci je prema procjenama njemačkog ministarstva unutarnjih poslova broj osoba koje su ušle u Njemačku s namjerom podnošenja zahtjeva za azilom dosegao brojku od 90.000.U izvješću se konkretno ne navodi jesu li te osobe u Austriju pa u Njemačku ušle iz Italije ili preko Balkanske rute ali broj zahtjeva za azilom osoba koje tradicionalno dolaze preko te rute, poput Sirijaca, Iračana i Afganistanaca upućuje na to da ilegalna ruta do zapadne Europe preko Balkana još uvijek nije zatvorena. Kako javlja austrijski dnevnik Der Standard u prvoj polovici ove godine 12.490 osoba je u Austriji zatražilo azil od čega veliku većinu čine Sirijci i Afganistanca koji tradicionalno dolaze preko Balkanske rute.Preko Italije, i Sredozemne rute tradicionalno dolaze migranti iz afričkih zemalja, prije svega Nigerije i Eritreje. Najveći problem njemačkim vlastima predstavlja činjenica da, kako se navodi, »velika većina« ilegalnih useljenika ne posjeduje nikakve osobne isprave pa je teško utvrditi njihovo porijeklo a isto tako i putanju kojom su došli do Njemačke.Nedavnom odlukom Suda Europske unije potvrđena je primjena Odredbe Dublin III koja nalaže da podnositelj zahtjeva za azilom zahtjev mora predati u zemlji u kojoj je kročio na tlo Europske unije. Tako zemlje poput Njemačke imaju pravo vratiti migrante u zemlje u kojima su ušle u Europsku uniju ali u roku od tri mjeseca od ulaska u Njemačku.