Šteta međunarodnom ugledu

Velika Britanija žali zbog izraelske odluke o prisvajanju zemlje na Zapadnoj obali

Hina

Izrael je u nedjelju objavio da prisvaja zemljište kod židovskog naselja Etzion, najveće područje u posljednjih 30 godina, kako navodi udruga koja se protivi izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima



LONDON – Britanska vlada je u ponedjeljak izrazila žaljenje zbog odluke Izraela da prisvoji veliki komad zemlje unutar okupirane Zapadne obale, ocijenivši da će to ozbiljno naštetiti međunarodnom ugledu Izraela.


Izrael je u nedjelju objavio da prisvaja zemljište kod židovskog naselja Etzion, najveće područje u posljednjih 30 godina, kako navodi udruga koja se protivi izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima.


»Velika Britanija žali zbog izraelskog izvaštenja 988 jutara zemlje oko Etziona«, kazao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond, nakon što je i SAD pozvao Izrael da poništi tu odluku.»To je izrazito nepromišljena odluka, donesena u trenucima kad je najvažnije ustrajati na ostvarenju napretka nakon postizanja prekida vatre u Gazi. Ona će nanijeti ozbiljnu štetu položaju Izraela u međunarodnoj zajednici«, dodao je Hammond.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, teritoriju koji je Izrael zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967., među 2,4 milijuna Palestinaca živi oko 500.000 Izraelaca.