Intenzivni pregovori se nastavljaju

Velika Britanija i EU se dogovorile: Cijena Brexita 50 milijardi dolara

Hina

Reuters

Reuters

List Daily Telegraph navodi da je načelno postignut dogovor oko zahtjeva EU-a, koji je tražio da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. List dodaje da bi konačna cijena Brexita, koja je namjerno ostala otvorena, bila između 45 i 55 milijardi eura



LONDON Velika Britanija i Europska unija postigle su dogovor o cijeni britanskog izlaska iz Unije koja će vjerojatno iznositi ukupno oko 50 milijardi eura, objavili su u utorak britanski listovi potencijalno najavljujući napredak u pregovorima o Brexitu.


Dogovor o računu za Brexit signalizirao bi da su se London i Bruxelles primaknuli mnogo bliže dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.


List Daily Telegraph navodi da je načelno postignut dogovor oko zahtjeva EU-a, koji je tražio da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. List dodaje da bi konačna cijena Brexita, koja je namjerno ostala otvorena, bila između 45 i 55 milijardi eura.




Neimenovani dužnosnik britanske vlade izrazio je sumnju u objavljena izvješća.


Financial Times piše da je Velika Britanija pristala ispuniti obveze prema Europskoj uniji u vrijednosti 100 milijardi eura, no da bi neto isplate tijekom mnogih desetljeća mogle pasti na manje od pola te svote.Europska komisija nije željela komentirati izvješća.

Britansko ministarstvo za Brexit objavilo je da se »intenzivni razgovori« nastavljaju u Bruxellesu te da dvije strane nastoje pronaći način da »nastave nedavni zamah u pregovorima» kako bi prešli u sljedeću fazu.


Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.


Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Velike Britanije koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.