Jasna izjava

Vatikanski sastanak o pravima LGBTIQ zajednice: “Ako vjeruju u dostojanstvo čovjeka, moraju imati jasnu politiku”

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

U Vatikanu su se susreli odvjetnici i glasnogovornici LGBT zajednice, koji traže da Vatikan iznese jasno mišljenje o dekriminalizaciji prava homoseksualaca



Oko 50 odvjetnika i glasnogovornika, vođenih barunicom Helenom Ann Kennedy, ravnateljicom Instituta za ljudska prava Međunarodne odvjetničke komore, susrelo se s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Vatikana. Predali su mu studiju o kriminalizaciji homoseksualnosti na Karibima.


Kaže da je Parolin bio susretljiv prema idejama koje je skupina predstavila,  te zahvalila Papi Franji što je pokazao “suosjećanje i razumijevanje” prema gej zajednici. 


“Očito postoje pitanja koja su doktrinarna, ali zaključak koji smo predstavili i koji mislim da je (Parolin) prihvatio,  je da se to apsolutno odnosi na crkveno učenje o poštivanju ljudskog dostojanstva”, rekla je novinarima, a prenosi Reuters.




Crkva uči da, iako homoseksualne tendencije nisu grešne, homoseksualni činovi jesu, ali isto tako kaže da se ljudsko dostojanstvo homoseksualaca mora poštivati ​​i braniti.


“Ono što nam je potrebno je vrlo jasna izjava, barem od Rimokatoličke crkve, da je kriminalizacija pogrešna”, rekao je Leonardo Javier Raznovich, vodeći istraživač karipskog izvješća, koji su predali Parolinu.


Vatikan je 2008. godine pozvao na dekriminalizaciju homoseksualnosti, ali se suprotstavio neobvezujućoj rezoluciji UN-a o tom pitanju, vjerujući da neki dijelovi rezolucije izjednačuju istospolne zajednice s heteroseksualnim brakovima.


„Crkva mora imati jasnu politiku – ako vjeruju u ljudska prava, ako vjeruju u dostojanstvo čovjeka, kako aktivno propovijedaju, onda moraju osigurati da Crkva kroz svijet ima jednak odgovor“, izjavio je Raznovich, a prenosi Reuters.


„Parolin  je pružio kratki pozdrav prisutnima, ponavljajući mišljenje crkve o zaštiti dostojanstva svakog čovjeka, te protiv bilo kakvog oblika nasilja“, stoji u izjavi iz Vatikana.


Francis DeBernardo, izvršni direktor katoličke LGBT skupine za ljudska prava, smještene u SAD-u,  izjavljuje da je vatikanski sastanak “veliki korak naprijed za poboljšanje odnosa između LGBT osoba i Katoličke crkve, ali potrebne su hitnije izjave i akcije”, doznajemo s Reutersa.