U pritvoru

Vatikan uhitio bivšeg nadbiskupa otpuženog za pedofiliju

Hina

Vatikan je priopćio u utorak da je uhitio bivšeg nadbiskupa optuženog da je plaćao za seks s djecom dok je bio papinski nuncij u Dominikanskoj Republici

VATIKAN – Vatikan je priopćio u utorak da je uhitio bivšeg nadbiskupa optuženog da je plaćao za seks s djecom dok je bio papinski nuncij u Dominikanskoj Republici.Poljak Jozef Wesolowski je u kućnom pritvoru unutar Vatikana, priopćio je Vatikan. Wesolowski je najistaknutija crkvena osoba uhićena nakon Paola Gabrielea, bivšeg papinog sobara proglašenog krivim 2012. da je krao i odavao privatne dokumente bivšeg pape Benedikta XVI.Za razliku od Gabrielea, Wesolowski nije pritvoren u vatikanskom zatvoru, nekoliko soba uz sudnicu, nego je u kućnom pritvoru u jednom vatakinskom stanu zbog zdravstvenih razloga.Wesolowskog je vatikanski sud lišio svećeničkog zvanja ranije ove godine i sada čeka na suđenje po kaznenim optužbama. On je živio slobodno u Rimu i žrtve seksualnog zlostavljanja su tražile njegovo uhićenje izražavajući zabrinutost da bi mogao pobjeći.

Vatikan je rekao kako njegovo uhićenje odražava želju pape Franje »da se u tako teškom i osjetljivom slučaju postupa bez odgode uz pravednu i nužnu strogost«.