Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Sukob

Vatikan premali za obojicu: Aktualni i bivši papa u otvorenom su ratu oko skandala s pedofilijom u crkvi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 9:30 2019-04-17T09:30:00+02:00

Vatikan nije očekivao takav svjetski odjek teksta Benedikta XVI., koji je o namjeri da ga objavi obavijestio državnog tajnika kardinala Pietra Parolina i Franju. Prema nekim analizama taj 'sukob' između dvojice papa, na čiji plamen ulje dolijevaju Franjini protivnici, stvara i pomutnju među vjernicima«

Prvi put u šest godina Vatikan postaje preuzak za dvojicu papa, ili možda za emeritusa Benedikta XVI., koji je ovih dana objavio svoje misli o uzrocima izbijanja skandala vezanog za svećenike pedofile i čiji je tekst shvaćen i kao napad na Drugi vatikanski koncil pa i na papu Franju, piše u srijedu Večernji list.

Suživot dvojice nasljednika svetog Petra unutar zidina Vatikana naišao je na prepreke, ističe dnevnik.

»I portal Vatican Insider ne krije da tekst Benedikta XVI. o pedofiliji može izazvati rascjep u koegzistenciji dvojice papa. Do sada je postojala ravnoteža i zbog opreza koji je do sada imao Benedikt XVI. u toj neobičnoj situaciji te je uvijek govorio kako postoji jedan papa i taj se zove Franjo. Sada bi se ta ravnoteža mogla poljuljati pa ima i onih koji drže kako Benedikt XVI. nije napisao tekst koji se može protumačiti kao napad na Drugi vatikanski koncil i papu Franju, već da su njegovo ime upotrijebili oni koji se ne slažu s Bergoglievom politikom«, navodi Večernji list.

Dodaju da je po tradiciji i ove godine Franjo na početku Velikog tjedna (15. travnja popodne) otišao u samostan Mater Ecclesiae i čestitao Uskrs papi u miru Benediktu XVI. te mu »s posebnom naklonošću čestitao rođendan« (Ratzinger je 16. travnja napunio 92 godine), obznanio je šef ad interim Ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti.

»Dakle, u buri kalkulacija nastaloj zbog teksta o pedofiliji, za koju Benedikt XVI. optužuje seksualnu revoluciju iz 1968., susret dvojice papa trebao je biti umirujući. Franjini protivnici i dalje likuju zbog 'povratka' Ratzingera u javni život.

Vatikan nije očekivao takav svjetski odjek teksta Benedikta XVI., koji je o namjeri da ga objavi obavijestio državnog tajnika kardinala Pietra Parolina i Franju. Prema nekim analizama taj 'sukob' između dvojice papa, na čiji plamen ulje dolijevaju Franjini protivnici, stvara i pomutnju među vjernicima«, piše Večernji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.