Svetoj Stolici trebalo 12 godina od potpisivanja Konvencije

Vatikan podnio prvo izvješće UN-ovu povjerenstvu za borbu protiv torture

Hina

Suočen s kritikama udruga za obranu žrtava seksualnog nasilja što su ga počinili svećenici i redovnici, a smatra se torturom, Vatikan se branio odgovorom da se konvencija primjenjuje isključivo na području Vatikana



Sveta Stolica konvenciju je potpisala 2002., a prvi put podnosi izvješće UN-ovu povjerenstvu. Suočen s kritikama udruga za obranu žrtava seksualnog nasilja što su ga počinili svećenici i redovnici, a smatra se torturom, Vatikan se branio odgovorom da se konvencija primjenjuje isključivo na području Vatikana.


Apostolski nuncij pri UN-u Silvano Tomasi rekao je da se konvencija primjenjuje samo na teritoriju Svete Stolice “a ne u svim zemljama članicama Katoličke Crkve”. Objasnio je i da državne vlasti u ostalim zemljama imaju ovlast procijeniti tko su odgovorni za zlostavljanja ili mučenja, unatoč tomu što su pripadnici Katoličke crkve i žive u toj državi.


Predstavnica UN-ova povjerenstva za borbu protiv torture, američka odvjetnica Felice Gaer ta objašnjenja odbacuje te tvrdi da svi predstavnici i dužnosnici iste države, čak i izvan njezinih granica moraju poštovati zakon.




“Vatikanska država dio je Svete Stolice kao što je ženevski kanton dio Švicarske. Tvrdnja prema kojoj se konvencija ne odnosi na predstavnici Katoličke Crkve koji žive izvan Vatikana zabrinjava nas i nije u skladu s procedurom”, rekla je.