Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Novi istup

VUČIĆ ŽELI SASTANAK S KOLINDOM 'Smatram da bi to bilo ljekovito'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2018. u 8:07 2018-01-15T08:07:29+01:00

»Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da kada postoji kriza sa nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme«, rekao je Vučić

Srbiji je veoma stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i rekao kako bi se želio uskoro sastati s predsjednicoim Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

»Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito«, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocjenivši kako ekonomski odnosi između dvije države nisu loši, ali da su Srbi često i nepotrebno tema u Hrvatskoj.

»Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da kada postoji kriza sa nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme«, rekao je Vučić.

On je naglasio i da Hrvatska u Srbiji »nije tema izbora« i izborne kampanje »niti su nam (Hrvati) tema po bilo kom pitanju, osim kada govorimo o pokušaju da uspostavimo bolje odnose i kada, uz mnogo napora uradimo što se traži od nas«.

Vučić je u tom kontekstu naveo financiranje glasila Hrvata u Srbiji »Hrvatska riječ«, obnovu kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranje muzičkog odjela u školi u Sonti, rekavši da je Srbija napravila to što se od nje traži u odnosu prema hrvatskoj zajednici.

»Sve to uradimo, a kad pitamo šta je sa Srbima u Hrvatskoj oni kažu – uvešćemo vam struju, ali možda, ako budete malo bolji. Ili nam kažu 'Srbi vi ste agresori. A vi (Hrvati) valjda niste počinili zločin u Jasenovcu i protjerali tisuće sa njihovih ognjišta...I onda misle da vi morate šutjeti na sve to zato što netko misli da vam može držati prodike jer je u EU i NATO«, rekao je Vučić.

Srbijanski je predsjednik poručio kako je Srbiji veoma stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i istaknuo da je i »osobno u to uložio ogroman napor«. Ako je Hrvatska spremna za otvorene razgovore – da pokušamo razumijeti da jedni bez drugih ne možemo jer živimo u istom regionu.

»Mi smo spremni na otvoren razgovor, ali vi ne možete da lupite pljusku kako se okrenemo lijevo ili desno, a da se mi pravimo da se to nije desilo«, rekao je Vučić.

Na pitanje da li su odnosi Srbije i Hrvatske mogućni na razini kakvi su danas odnosi Srba sa Hrvatima u BiH i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić je ukazao na razliku u odnosima sa Hrvatima u BiH i sa Hrvatskom

»Imamo izvanredne odnose sa Čovićem, ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi... Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto. Da li je sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentiramo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumijju«, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Komentirajući sutuaciju u regiji, Vučić je istaknuo da Srbija »podržava Republiku Srpsku i voli je«, ali »poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine«.

Uz poruku da su »Srbiji sa svima u regiji potrebni dobri odnosi«, Vučić je kao primjer naveo poboljšanje suradnje i trgovinske razmjene sa Rumunjskom, »izvanredne političke odnose sa Mađarskom«, te odlične odnose sa Grčkom i Bugarskom koju će, kako je najavio, uskoro posjetiti.

Na pitanje da ocjeni suradnji sa Crnom Gorom, Vučić je u intervjuza RTS rekao da su ti odnosi »pristojni«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.