Stogodišnjica Velikog rata

VUČIĆ NA PROSLAVI OSLOBOĐENJA ‘Srbija je uvijek znala oružjem braniti svoju slobodu’

Hina

Reuters

Reuters



Kad bi građani Srbije samo minutom šutnje odali počast svakome od svojih predaka koji su živote izgubili u Velikom ratu, šutjeli bismo neprekidno 866 dana – to je dvije godine, četiri mjeseca i 14 dana, rekao je u večeras srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na komemorativnoj svečanosti u povodu 100. obljetnice oslobođenja Beograda i savezništva Srbije i Francuske u Prvom svjetskom ratu.


Na središnjoj državnoj ceremoniji u Sava centru, Vučić je podsjetio na službene podatke sa Konferecije mira u Parizu 1919. godine po kojima je Srbija u Prvom svjetskom ratu izgubila 1.247.435 ljudi, što je bilo 28 posto od njezina tadašnjeg cjelokupnog stanovništva.


“Poginulo je ili od rana i epidemija umrlo 402.435 vojnika, pri prelasku preko Albanije umrlo je 477.475 vojnika, u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine – 36.477, pobijeno je ili umrlo u zarobljeništvu 81.214, a 34.781 vojnik umro je od ozlijeda ili bolesti na teritoriiju Srbije 1915.godine“, citirao je Vučić.




On je rekao da su civilni gubici Srbije u Prvom svjetskom ratu „bili jezivi“ jer je stradalo oko 845.000 njezinih stanovnika.


“Od oko 200.000 ljudi koji su pošli za svojom vojskom preko Albanije poginulo ih je ili umrlo više od 140.000. Epidemija tifusa pjegavca odnijela je oko 360.000 ljudi“, istaknuo je Vučić.


Predsjednik Srbije naglasio je, podsjećajući na žrtve u novijoj povijesti, da “građani Srbije nemaju važniju potrebu od mira i dobrih odnosa, suradnje i mira“ sa svima, jer samo u miru mogu nastaviti graditi Srbiju.On je rekao da Srbija, unatoč svemu, „mora uvažavati sebe“.


Istaknuvši da je Srbija uvijek znala “oružjem braniti svoju slobodu“, Vučić je poručio da će slobodu “ugrozi li je neko, i danas znati da je sačuva i obrani“.


“Sve ovo što govorim, molim sve druge, da ne vide i ne razumiju kao našu slabost, jer kao što smo i 1914, i 1915. i 1918. uspjeli braniti i oslobađati našu Srbiju, uspjet ćemo uvijek i u budućnosti, ako neko u našu Srbiju dirne“, poručio je srbijanski šef države.


Večerašnjom ceremonijom je, osim 100. obljetnice oslobođenja srbijanske prijestolnice u Prvom svjetskom ratu, obilježena i 74. obljetnica oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.


Ranije danas visoki su državni dužnosnici Srbije i diplomatska izaslanstva država pobjednica u Prvom svjetskom ratu, polaganjem vijenaca odali poštu stradalima u osolobađanju Beograda.U Skupštini Beograda je, u povodu obljetnice oslobođenja i savezništva Srbije i Francuske u Prvom svjetskom ratu, priređena izložbaa „Naša povjest, naša sjećanja“ koju je otvorila državna tajnica francuskog Ministarstva vojske Genevieve Darrieussecq.