Kaos

VRIJE U SRBIJI Prosvjednici u Beogradu traže smjenu Vučića, na ulicama interventna policija

Hina

Reuters

Reuters

Prosvjednici predvođeni Boškom Obradovićem, čelnikom Saveza za Srbiju, uletjeli su u kordon policije kako bi odblokirali svoj kamion. Nekoliko stotina prosvjednika napalo je policajce bacajući kamenje na njih



 Prosvjednici okupljeni ispred zgrade predsjedništva Srbije u Beogradu zaustavili su promet i ponovili zahtjeve za smjenom državnog vodstva na čelu s predsjednikom Republike koji se obratio javnosti u podne nakon sinoćnjeg upada prosvjednika okupljenih u pokret »1 od 5 milijuna« u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS).


Ponovljeni su zahtjevi za smjenu predsjednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS-a Dragana Bujoševića kao i za održavanje poštenih i slobodnih izbora pod uvjetom da se šest do devet mjeseci prije izbora oslobode mediji.Na ulicama je interventna policija, a dogodio se i sukob s prosvjednicima. Policija je upotrebljavala papar sprej.Prosvjednici predvođeni Boškom Obradovićem, čelnikom Saveza za Srbiju, uletjeli su u kordon policije kako bi odblokirali svoj kamion. Nekoliko stotina prosvjednika napalo je policajce bacajući kamenje na njih. S prosvjedničkog kamiona obratili su se čelnici oporbenog Saveza za Srbiju.Jedan od čelnika Saveza, Dragan Đilas, i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekli su da neće otići i da će do daljnjeg ostati ispred zgrade predsjedništva.»Cijelo predsjedništvo je opkoljeno, Aleksandar Vučić je, koliko sam čuo, poslao iste poruke mržnje, iste poruke agresije, iste poruke neželjenja da se ovaj narod ujedini, već da se dijeli. Mi do daljnjeg ostajemo ovdje«, poručio je Đilas.Čelnik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da se građani moraju izboriti za normalnu Srbiju, ali da je to nemoguće ako zajedno ne ustanu protiv autokrata Vučića. »Moramo se izboriti za normalnu Srbiju, ali to je nemoguće ako nismo jedinstveni i ne kažemo dosta ovoj autokraciji i tiraniji i tome da jedan čovjek upravlja državom i institucijama. Moramo biti jedinstveni i spremni da svi zajedno stanemo iza toga«, rekao je Lutovac.Kazao je da Vučić nije spreman razgovarati ni s oporbom ni s građanima. »On se, umjesto toga, u svom kabinetu obraća onima koji trebaju širiti njegove laži. Mi smo tu da ukinemo tvornicu fabriku laži čiji je glavni centar u Takovskoj (ulici)«, rekao je Lutovac dodajući da su sinoć ušli u RTS jer ih javni medijski servis godinama ignorira i ne priliku oporbi da i ona nešto kaže.