Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Protest

VELIKI PROSVJEDI U SAD-u Skupovi protiv razdvajanja obitelji migranata okupili više tisuća ljudi

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 21:25 2018-06-30T21:25:25+02:00

 Stotine prosvjeda, velikih i malih odvijalo se u subotu Sjedinjenim Državama protiv migracijske politike Donalda Trumpa na kojima se zahtijevalo trenutačno spajanje djece i roditelja ilegalnih imigranata uhićenih na meksičkoj granici.

Jedan od velikih skupova održan je u parku pokraj Bijele kuće u Washingtonu, na kojem se okupilo više tisuća osoba svih dobi.
»Mi ne vjerujemo u granice, ne vjerujemo u zidove«, rekao je jedan sudionik.
Preko zvučnika je odjekivala snimka plača jednog djeteta migranata dok traži roditelje.
»To je loše prikriveni rasizam«, rekla je jedna profesorica francuskog koja je došla iz Charlottesvilleu u Virginiji i zaključila da će »zlo zavladati ako ljudi ništa ne poduzmu«.
Odvjetnica iz Washingtona, podrijetlom iz Meksika, kao i mnogi drugi došla je s malom djecom i naglasila da su oni »djeca imigranata, koji dovoljno dugo pridonose toj zemlji, pa bi i zemlja trebala početi njiha pokazivati malo poštovanja«.

»Obitelji moraju ostati zajedno« bio je slogan koji je prevladavao na prosvjedima u subotu.
Slični prozori su se odvijali i u New Yorku, gdje se isticao slogan »Ukinite ICE«, policiju za imigraciju. Zahtjev za ukidanjem te policije je sve popularniji među američkom ljevicom.
Zbog politike 'nulte tolerancije' u svrhu sprječavanja ilegalne imigracije u razdoblju od šest tjedana tijekom travnja i svibnja, 2000 djece razdvojeno je od svojih roditelja.
Predsjednik Trump je 20. lipnja potpisao izvršnu uredbu kojom ukida odvajanje obitelji ilegalnih migranata, ali u petak je oko 2000 djece od više od 2300 još čekalo roditelje. Maloljetnike su preuzeli domovi diljem zemlje, ponekad i više tisuća kilometara od mjesta gdje su zatočeni roditelji.
Savezni sudac iz San Diega u Kaliforniji odredio je vlastima rok od 30 dana za okupljanje obitelji i dva tjedna za djecu mlađu od 5 godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.