Izlazak iz bailouta

VAŽAN DAN ZA GRČKU Alexis Tsipras će na Odisejevom otoku proglasiti izlazak zemlje iz programa financijske pomoći

Hina

Reuters

Reuters

»Ne tvrdimo da su izlaskom iz 'bailouta' svi problemi riješeni. Nećemo slaviti. Ali to je važan dan i uspjeh je što smo izašli iz strogog nadzora«, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Aleksis Haricis



Grčki premijer Aleksis Cipras uputio se u utorak na grčki otok Itaku, mitski dom antičkog junaka Odiseja, kako bi simbolično obilježio izlazak zemlje iz osmogodišnjeg programa financijske pomoći.


Itaka je dom Odiseja koji se, kako se navodi u Homerovom epskom spjevu, vratio kući iz Trojanskog rata nakon desetogodišnje ‘odiseje’ po nepoznatim morima i otocima.


Cipras bi na otoku trebao održati govor o stanju nacije, dan nakon što je Grčka uspješno zaključila svoj treći sporazum o pomoći s međunarodnim kreditorima koji su joj osigurali jeftine zajmove u zamjenu za provedbu nepopularnih reformi i oštrih mjera štednje.




»Ne tvrdimo da su izlaskom iz ‘bailouta’ svi problemi riješeni. Nećemo slaviti. Ali to je važan dan i uspjeh je što smo izašli iz strogog nadzora«, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Aleksis Haricis.


Bivši premijer George Papandreu, koji je u travnju 2010. godine potpisao prvi paket pomoći s partnerima iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tada je također povukao paralelu s Odisejem. »Nalazimo se na teškom putovanju, novoj odiseji za Grčku i grčki narod. Ali znamo put prema Itaci, i znamo što se pred nama nalazi«, rekao je Papandreu 2010. godine.


U međuvremenu grčko je gospodarstvo palo za četvrtinu, baš kao i prosječna plaća, a trećina stanovništva smatra se siromašnom, dok su stotine tisuća mladih emigrirale iz zemlje.


Fond pomoći, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), upozorio je da pred Atenom još stoje »veliki izazovi«. Grčka mora nastaviti napore na »liberalizaciji svog gospodarstva, stvaranju učinkovite javne uprave, kao i poticajnog poslovnog okruženja«, napisali su predstavnici ESM-a, koji ističu da je stopa nezaposlenosti ostala vrlo visoka i iznosila je u svibnju 19,5 posto.


Sveobuhvatne reforme iziskivale su i vrlo nepopularne mjere kako bi se modernizirao grčki mirovinski i zdravstveni sustav, kao i dodatne napore na privatizaciji.Financijska tržišta pokazat će u nadolazećim mjesecima znači li okončanje programa financijske pomoći doista i okončanje grčke financijske krize.

Kao mjeru sigurnosti Atena raspolaže s 25 milijarda eura, što znači da se može samofinancirati iduće dvije godine, neovisno o tome kakve će biti kamatne stope na otplatu kredita. Grčka će ostati pod europskim nadzorom, a Europska komisija objavljivati kvartalno izvješća o gospodarskoj, fiskalnoj i financijskoj situaciji u zemlji, dok će ona istodobno nastaviti izvršavati obveze koje slijede nakon okončanja programa pomoći.