Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
25. ožujka 2019.
Sergio Mattarella na potezu

Uzeo vremena prije odluke: Talijanski predsjednik sumnja u samostalnost kandidata za predsjednik vlade

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 22:37 2018-05-22T22:37:07+02:00

"On je pravi stručnjak za jednostavna rješenja, 'debirokratizaciju' i racionalizaciju upravne mašinerije koji trebaju tolikim našim tvrtkama", rekao je Salvini.

RIM - Talijanski predsjednik Sergio Mattarella održao je u utorak nove konzultacije prije nego donese odluku hoće li Giuseppea Contea, pravnika nepoznata široj javnosti, imenovati na dužnost predsjednika vlade.

Nije poznat sadržaj tih razgovora i nikakva se odluka ne očekuje prije srijede.

Kako piše talijanski tisak, pozivajući se na izvore bliske predsjednikovu uredu, Mattarella sumnja u samostalnost odlučivanja Giuseppea Contea kojeg su predložili Pokret 5 zvijezda (M5S, antisistemska) i Liga (krajnja desnica) a čelnici tih stranaka bili bi njegovi ministri.

"Jučer nam je rekao da danas (utorak) neće biti nikakve odluke, što nije novost", rekao je novinarima predsjednik Lige Matteo Salvini.

Mattarella nije htio odlučivati nabrzinu, pa će se konzultirati s predsjednicima dvaju domova, Robertom Ficom (donji dom) i s Elisabettom Alberti Casellati (Senat).

Conte će se morati naoružati strpljenjem. Taj otmjeni profesor prava kojemu su 54 godine, stručnjak je za građansko i upravno pravo. Prije izbora ga je M5S predstavio kao mogućeg ministra koji bi bio zadužen za "debirokratizaciju" javne uprave.

Rođen je u Apuliji i po pisanju glasila bio bi prvi premijer u posljednjih gotovo 30 godina koji je rođen na jugu Italije.

"On je pravi stručnjak za jednostavna rješenja, 'debirokratizaciju' i racionalizaciju upravne mašinerije koji trebaju tolikim našim tvrtkama", rekao je Salvini.

Novine pišu da Mattarella od dviju stranaka traži i jamstvo da će poštovati europske i međunarodne obveze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka