Požar u Valenzueli

Užas na Filipinima: 72 radnika živa izgorjela u požaru u tvornici cipela

Hina

Reuters

Reuters

Do požara je došlo neposredno prije ponoći po lokalnom vremenu u srijedu, vjerojatno od iskre nastale lemljenjem željeza prilikom popravka jednih vratiju



MANILA – Spasioci su u četvrtak izvukli 72 tijela iz pepela dvokatne tvornice cipela u industrijskoj zoni Valenzuele, sjeverno od glavnog grada Filipina, nakon što su prekinuli potragu iz sigurnosnih razloga prethodnog dana.


U požaru koji je zahvatio tvornicu cipela u srijedu žive su izgorjele 72 osobe, dok je rodbina osudila strašne radne uvjete.


Požar pokazuje niske zdravstvene i sigurnosne standarde na radnim mjestima što predstavlja izazov za zemlje jugoistočne Azije. Prema policiji požar je izbio kada je iskra iz aparata za zavarivanje zapalila kemikalije, koje su se nalazile u blizini, izazivajući snažnu eksploziju.




Vatrogasci su pronašli u više slučajeva »samo lubanje i kosti«, izjavio je šef nacionalne policije Leonardo Espina na konferenciji za tisak.


»Istražujemo što se dogodilo ali je očito da će biti sudskog nastavka«, dodao je on.


Do požara je došlo neposredno prije ponoći po lokalnom vremenu u srijedu.


Radnici ondje rade za šest eura dnevno, bez posebne zaštite protiv otrovnih plinova, a nisu dobili ni upute za evakuaciju u slučaju požara.


U tvornici je radilo između 200 i 300 radnika.