Protivan Ustavu

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj

Hina

Reuters

Reuters



Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je poništio referendum održan u Republici Srpskoj 25. rujna kao i njegove rezultate ocijenivši da je bio protivan Ustavu BiH.


Takva odluka donesena je na temelju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom nakon što je entitetski parlament u srpnju odlučio raspisati referendum na kojemu bi se odlučivalo o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati kao dan RS iako je državni ustavni sud 2015. donio pravorijek po kojem je obilježavanje tog datuma neustavno jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake.


Dan 9. siječnja obilježava se u znak sjećanja na taj datum iz 1992. kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasio republiku srpskog naroda u BiH s ciljem njezina zadržavanja u sastavu »skraćene« Jugoslavije.




Razmatrajući Izetbegovićev zahtjev Ustavni sud BiH utvrdio je kako je već sama odluka parlamenta RS o raspisivanju referenduma bila protivna Ustavu BiH jer je ponuđeno referendumsko pitanje o kojemu već postoji obvezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužna poštovati sva tijela vlasti u zemlji.


»Ustavni sud BiH je poništio rezultate referenduma održanog 25. rujna 2016. godine«, stoji u posljednjoj obvezujućoj sudskoj odluci.Unatoč činjenici da je referendum bio neustavan, vlasti RS odlučile su na temelju rezultata po kojemu je većina onih koji su glasovali podržala nastavak obilježavanja 9. siječnja kao dana entiteta, uputiti parlamentu novi zakon kojim bi se taj datum potvrdio kao praznik.

Parlament RS to je podržao, a trenutačno je u tijeku rješavanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog usvajanja takvog zakona koji su pokrenuli bošnjački zastupnici u Vijeću naroda RS pa zakon formalno još nije stupio na snagu.


Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će se 9. siječnja sljedeće godine proslaviti na najpompozniji način do sada.