Razorna oluja

Uragan Maria razorio Dominiku i ide prema Portoriku

Hina

Reuters

Reuters



Uragan Maria, drugi najjači koji je ovaj mjesec pogodio Karibe, usmrtio je najmanje jednu osobu na otočju Guadalupe te prijeti Djevičanskim otocima i Portoriku u utorak pošto je razorio Dominiku.


Rijedak uragan 5. kategorije 5 Marija je udarila na istočne Karibe nekih 190 kilometara jugoistočno od Svetog Križa na Američkim Djevičanskim Otocima.


S vjetrovima od 280 kilometara na sat, prema podacima Američkog nacionalnog centra za uragane, Maria je »potencijalno katastrofalna« oluja koja će nastaviti jačati i trebala bi proći iznad Američkih Djevičanskih otoka u utorak navečer te iznad Portorika u srijedu.




Već je poharala Dominiku, planinsku zemlju od 72.000 stanovnika kasno u ponedjeljak kasno navečer te izazvala velika razaranja.


»Do sad smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti«, napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit na Facebooku ranije u utorak i dodao »ali sada strahujemo od tjelesnih ozljeda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša«.


Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu. Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 kućanstava je bez struje i poplavljena su obalna područja.


Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.


Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.