Turski šef diplomacije

Ultimatum: Turska će odustati od sporazuma o migrantima ako EU ne ukine vize

Hina

Reuters

Reuters



Turska će okrenuti leđa paktu o migrantima s Europskom unijom ako njezinim građanima ne budu ukinute vize za ulazak u Schengenski prostor, upozorio je u ponedjeljak šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.


Dok traju zategnuti odnosi Ankare i Bruxellesa, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu ponovio je kako je »nemoguće« da njegova zemlja ublaži protuterorističke zakone, što je jedan od 72 uvjeta koje je zatražio EU.


»Rekli smo im: ‘Mi vam ne prijetimo’. Ali postoji realnost. Sklopili smo dva sporazuma i jedan je povezan s drugim«, kazao je Cavusoglu malenoj skupini novinara u Antaliji.




Ako je potrebno, nastavio je Cavusoglu, Ankara bi mogla poduzeti »administrativne« mjere za blokiranje sporazuma o migrantima. Prošlog tjedna predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da »iz turskog parlamenta neće izaći« nikakav zakon vezan uz sporazum ako se ne postigne rezultat oko viza.


Turskoj je sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka Schengenskom prostoru od kraja lipnja nezaobilazni uvjet za nastavak primjene šireg pakta o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva ilegalnih migranata prema Europi.


Ipak, ukidanje viza do tog roka ne čini se vjerojatnim budući da se Erdogan usprotivio izmjeni pravne definicije »terorizma« u turskom zakonodavstvu. Bruxelles tu definiciju smatra »preširokom«, budući da ju u mnogim slučajevima Ankara koristi kako bi progonila sveučilišne profesore i novinare zbog »terorističke propagande«.