Eskalacija

Ukrajinski parlament uveo izvanredno stanje. O krizi se oglasio i Donald Trump: ‘Nimalo mi se ne sviđa to što se događa’

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da mu se ne sviđaju nedavni događaji između Rusije i Ukrajine, dan nakon što je Rusija zaplijenila ukrajinske brodove pored Krima



Ukrajinski je parlament u ponedjeljak izglasao uvođenje izvanrednog stanja na 30 dana, koje će početi u srijedu, zbog pojačane napetosti s Rusijom koja je u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda i članove posade.


Toj je odluci potporu dalo 276 zastupnika od 450. Bila je potrebna potpora njih 226. Uredba se odnosi na područje koje graniči s Rusijom i obalu Crnog mora.Na sjednici parlamenta nazočni su bili predsjednik Petro Porošenko i premijer Volodimir Grojsman.

Zastupnici su potvrdili i da će se izbori održati 31. ožujka sljedeće godine, odnosno da neće biti njihove odgode.


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da mu se ne sviđaju nedavni događaji između Rusije i Ukrajine, dan nakon što je Rusija zaplijenila ukrajinske brodove pored Krima. 




»Ne sviđa nam se što se na obje strane događa. Nadamo se da će se to riješiti«, poručio je Trump pri izlasku iz Bijele kuće.


Istaknuo je kako europski čelnici djeluju po tom pitanju.


»Nisu oduševljeni. Svi radimo na tome zajedno«, zaključio je američki čelnik.


Rusija je u ponedjeljak ignorirala pozive zapadnih zemalja da oslobodi tri ukrajinska broda i njihove posade na koje je pucala tijekom vikenda, te je optužila Kijev da je u zavjeri sa zapadnim saveznicima kako bi se isprovocirao sukob.