Razljutila ih sporna izjava

Ukrajina zabranila Gorbačovu ulazak u zemlju na pet godina

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajina je zabranila bivšem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu ulazak u zemlju na pet godina zbog izjava u kojima je podržao rusku aneksiju Krima, izjavila je u četvrtak glasnoovornica Ukrajinske službe sigurnosti



MOSKVA Ukrajina je zabranila bivšem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu ulazak u zemlju na pet godina zbog izjava u kojima je podržao rusku aneksiju Krima, izjavila je u četvrtak glasnoovornica Ukrajinske službe sigurnosti.


Ta je zabrana donesena »u interesu nacionalne sigurnosti, posebice zbog javne potpore vojnoj aneksiji Krima«, napisala je glasnogovornica Olena Hitljanska na svom Facebook profilu.


Ranije ovoga tjedna britanski Sunday Times je citirao Gorbačova koji je rekao da bi postupio kao ruski predsjednik Vladimir Putin da se našao u slilčnoj situaciji.




»Uvijek sam se zalagao za slobodnu volju naroda a većina stanovništva Krima željela je biti ponovno ujedinena s Rusijom«, kazao je on u intervjuu za Sunday Times.


»Jedini pravi razlog zbog kojeg to ne bih učinio da sam još uvijek na vlasti je taj da bi Sovjetski Savez i dalje postojao, a Krim bi bio dio njega«, rekao je Gorbačov.


Krim je pripojen Rusiji početkom 2014. nakon što je Kijev svrgnuo s vlasti proruskog predsjednika u vrijeme prosvjeda na kojima se pozivalo na tješnje veze sa Zapadom. Putin je tada rekao da je ta odluka donesena na temelju rezultata referenduma na Krimu i volje »apsolutne većine Rusa«, a pritom s epozvao i na primjer Kosova.