Politika i Eurosong

Ukrajina povlači pjevačicu s Eurosonga zato jer je bila na turneji po – Rusiji

Portal Novilist.hr

FOTO/Maruv, Instagram

FOTO/Maruv, Instagram

Ukrajina traži zamjenu za pjevačicu Maruv koja neće nastupati na Eurosongu u Izraelu.



Ukrajinska pjevačica Maruv (27) trebala je predstavljati Ukrajinu na ovogodišnjem Eurosongu u Izraelu. Nakon što je nekoliko ukrajinskih političara zaključilo da ne treba predstavljati Ukrajinu zbog turneja u Rusiji, nacionalna je televizija povukla odluku o njezinom nastupanju. Maruv, pravim imenom Anna Korsun, neće predstavljati svoju državu na natjecanju za najbolju pjesmu. 


Ukrajinski ministar kulture je također imao utjecaja na njezino izbacivanje s natjecanja. Rekao je da “samo patrioti koji su svjesni svoje odgovornosti, smiju nastupati za Ukrajinu na godišnjem pop-natjecanju, dok tisuće heroja umire za Ukrajinu i njezin teritorijalni integritet”, prenosi Independent. Maruv je izabrana glasovanjem publike, kao ukrajinska predstavnica. Rekla je da joj državna televizija želi nametnuti obveze, koje uključuju zabranu nastupa u Rusiji – za koje pjevačica vjeruje da je predstavljaju kao reklamu za vladu.


“Ja sam državljanka Ukrajine, plaćam poreze i volim državu. Ali nisam spremna izlaziti sa sloganima i preokrenuti svoje sudjelovanje na Eurosongu u promotivnu aktivnost naših političara. Ja sam glazbenica, a ne marioneta političkih arena”, napisala je Maruv na vlastitoj Facebook stranici, javlja Independent. 




Čelnik Nacionalna javne TV kompanije, Zurab Alasania, oglasio se putem Facebooka. “Selekcija je otkrila još jedan veliki društveni problem. Koncertne aktivnosti mnoštva umjetnika u državi agresoru. To uzrokuje negativan učinak u djelu društva”. Potvrdio je i da u ugovoru  pjevačice stoji da neće pjevati u Rusiji. Pjevačica Maruv je rekla da je bila spremna otkazati turneju u Rusiji, ali ne želi biti korištena u političke svrhe, prenosi Independent.