Pao "Track2"

Uhićen haker koji je pomoću računala pljačkao američke veletrgovine

Hina

Roman Valerevich Seleznev, (30), optužen je u ožujku 2011. u državi Washington da je vodio mrežu krađa i distribuciju podataka kreditnih kartica i prijeti mu do 67 godina zatvora po pet optužnica



WASHINGTON Rus uhićen u subotu prebačen je na američki otok Guam gdje je u ponedjeljak saslušan na sudu zbog piratiranja informatičkih sustava američkih veletrgovina.


Roman Valerevich Seleznev, (30), optužen je u ožujku 2011. u državi Washington da je vodio mrežu krađa i distribuciju podataka kreditnih kartica i prijeti mu do 67 godina zatvora po pet optužnica, prema priopćenju ministarstva pravosuđa.


Prema tajnoj službi koja je uhitila Selzneva, koji je među infomatičkim piratima poznat po nadimku “Track2” , on je jedan od najplodnijih trgovaca ukradenim financijskim informacijama na svijetu.




Glasnogovornik ministarstva pravosuđa nije otkrio okolnosti uhićenja. Nakon saslušanja u ponedjeljak, Seleznev je zadržan do sljedećeg saslušanja 22. srpnja.


Taj Rus je osumnjičen za bankarsku prijevaru, namjernu štetu višu do 5.000 dolara na zaštićenim računalima, otmicu informacija sa zaštićenih računala, nedozvoljeno posjedovanje najmanje petnaest instrumenata pristupa brojevima kreditinih kartica i teške krađe identiteta.


Sumnjiči ga se da je između studenoga 2009. i veljače 2011. piratirao informatičke sustave veletrgovina diljem Sjedinjenih Država i za ubacivanje virusa radi krađa brojeva bankovnih kartica.