Novi napad na civile

Ugandski pobunjenici ubili petnaestero na sjeveroistoku Konga

Hina

Napad je počeo u 19 sati dok su seljaci bili u polju, rekao je Wakwima za Reuters i dodao kako su se napadači koristili sjekirama, mačetama i noževima



KINŠASA Ugandski pobunjenici u subotu su izboli i sjekirama raskomadali petnaest osoba u selu na sjeveroistoku Demokratske Republike Konga, objavile su lokalne vlasti.


Riječ je o nastavku niza napada na civile. Ovaj se dogodio u selu Ahiliju, desetak kilometara od grada Oriche u pokrajini Beniju, rekao je Alexis Katsurana Wakwima, predstavnik vlasti u obližnjem gradu Eringetiju.


Napad je počeo u 19 sati dok su seljaci bili u polju, rekao je Wakwima za Reuters i dodao kako su se napadači koristili sjekirama, mačetama i noževima.




Nasilje se nastavlja unatoč nastojanju vlasti i misije Ujedinjenih naroda da uspostave mir u Beniju u kojem je od listopada ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom mačetama i sjekirama, tvrde lokalne organizacije civilnoga društva.


Vojni glasnogovornik Oliver Hamuli potvrdio je da su civili napadnuti, ali rekao je da se još ne zna točan broj ubijenih, piše dpa. Mnogi ranjeni su teškome su stanju pa bi moglo biti i više mrtvih, rekao je za dpa gradonačelnik Nyonyi Bwana Kawa.


Napade izvode pripadnici Ujedinjenih demokratskih snaga (ADF-NALU) koje vlasti smatraju terorističkom organizacijom, rekao je Kawa. ADF je počeo devedesetih kao manja skupina u ugandskome gorju Ruwenzoriju, a poslije se spojila s drugom pobunjeničkom skupinom Nacionalnom vojskom za oslobođenje Ugande (NALU).


Ugandska vojska pobijedila ih je 2004. i ostaci tih snaga pobjegli su na istok Konga gdje su u međuvremenu optuženi za silovanje žena i novačenje djece.