Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Sedma sila

Ubijen radijski novinar na Filipinima; u Iranu umro zatočeni novinar

Arhiv
Arhiv
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2011. u 11:40 2011-06-13T11:40:09+02:00

MANILA/ TEHERAN Filipinski radijski komentator Ronnie Olea ubijen je na putu do posla u ponedjeljak i on je već četvrti novinar koji je ubijen na Filipinima ove godine, priopćilo filipinsko novinarsko društvo. Dva naoružana napadača na motociklu otvorila su vatru na Oleu (49), koji je vodio talk-show na lokalnom radiju u Irigi, izjavio je šef mjesne policije Cecilio Calleja. »Još uvijek istražujemo motiv ovog ubojstva i je li ono povezano s njegovim poslom«, kazao je Calleja novinarima. Međunarodni institut za tisak (IPI) priopćio je da je od 2000. do ožujka ove godine na Filipinima ubijeno 98 novinara zbog njihovog posla. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da su Filipini, nakon Iraka i Somalije, na trećem mjestu zemalja po broju nerazjašnjenih ubojstava novinara. 

Zatvoreni iranski novinar i aktivist Hoda Saber umro je od srčanog udara tijekom štrajka glađu, izvijestio je u ponedjeljak BBC. Saber, koji je bio 50-tih godina, počeo je štrajk 2. lipnja u znak prosvjeda zbog smrti svoje kolegice, oporbene aktivistice Haleh Sahabi, tijekom incidenta na sahrani njezinog oca disidenta. Saber bio zatvoren nakon osporavanih predsjedničkih  izbora 2009. na kojima je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izabran na drugi mandat. On godine 2000. Saber je služio nekoliko zatvorskih kazni.

Oporbena web stranica Kaleme.com je izvijestila: »Snage sigurnosti u petak ga je prebacile iz zatvora Evin u bolnicu Modarres, zbog srčanih komplikacija izazvanih štrajkom glađu«. »No, oštećenja od srčanih komplikacija ... bila su previše teška«, dodaje Kaleme.com. 

Haleh Sahabi (55), umrla je 1. lipnja tijekom sukoba sa snagama sigurnosti na pogrebu svog oca Ezatolaha Sahabija. Dopušten joj je izlaz iz zatvora kako bi bila na očevu pogrebu. Postoje izvješća da je dobila udarac od pripadnika snaga sigurnosti i umrla od srčanog udara. Iranski dužnosnici zanijekali su da je došlo do bilo kakvog sukoba sa snagama sigurnosti na pogrebu. Ezatolah Sahabi, vodeći iranski disident, umro je 30. svibnja od moždanog udara u 82. godini života.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu