Prvi slučaj u zadnjih 30 godina

UVOZNI KOMARCI? Talijani istražuju slučaj djevojčice koja je umrla od malarije, nacionalisti okrivljuju imigrante

P. N.

Foto Science Photo Library

Foto Science Photo Library

Malarija je bolest koja se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali se obično širi kada čovjeka ugrize ženka komarca Anopheles, koji je uglavnom iskorijenjen u Italiji. Pojavile su se spekulacije da je djevojčica Sofia Zago,  dobila bolest tijekom boravka u bolnici od dviju djevojčica koje su se oporavljale od malarije u drugoj sobi



RIM Četverogodišnja djevojčica umrla je od teškog oblika malarije koju je dobila u Italiji, zemlji u kojoj se vjeruje da je ta bolest iskorijenjena pred pola stoljeća, javlja Reuters.


To je prvi takav slučaj u zadnjih 30 godina, piše Corriere della sera.


Talijanski ministar zdravstva danas je objavio da će skupina stručnjaka istražiti smrt Sofije Zago, koja je umrla u bolnici u gradu Brescia tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak.




Valja naglasiti da djevojčica nije posjetila nijednu zemlju u kojoj je malarija česta bolest, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.



Luigi Gradoni, istraživač koji se bavi zaraznim bolestima na državom zdravstvenom institutu, rekao je da će se istragom nastojati razjasniti slučaj.


‘Zasad je slučaj neobjašnjen jer ne znamo kako je dobila tzv. cerebralnu malariju. No građani se ne bi smjeli zabrinjavati jer se u Italiji ne može dobiti malarija. Istraga će objasniti kakav je u ovom sluačju bio mehanizam prijenosa bolesti’, rekao je Gradoni.


Malarija je bolest koja se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali se obično širi kada čovjeka ugrize ženka komarca Anopheles, koji je uglavnom iskorijenjen u Italiji. Međutim, komarci koji nose tu bolest mogu stići zrakoplovom u prtljazi putnika, upozorava Gradoni.


Pojavile su se spekulacije da je djevojčica Sofia Zago, koja je patila od šećerne bolesti, dobila bolest tijekom boravka u bolnici od dviju djevojčica koje su se oporavljale od malarije u drugoj sobi, piše Reuters.


One su se pak zarazile malarijom u Africi, te su se zatim oporavile, pišu lokalni mediji.


Paolo Grimoldi,zastupnik anti-imigrantski nastrojene Sjeverne lige, rekao je da su stotine tisuća afričkih doseljenika tijekom proteklih godina stigle u Italiju i donijele bolest koja je davno bila iskorijenjena.


Gradoni pak odgovara da malariju ne mogu donijeti imigranti. ‘Čak i da stignu oboljeli od malarije, ta bolest se ne može širiti sčovjeka na čovjeka’, pojašnjava Gradoni.


 


Parazit Plasmodium Falciparum kojeg nosi komarac Anopheles  može usmrtiti osobu u roku od 24 sata.