Građanski rat

UNICEF strahuje da su stotine djece otete u Južnom Sudanu

Hina

Reuters

Reuters

 UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) strahuje da su stotine djece otete sredinom veljače u Južnome Sudanu i prvi put je za tu otmicu optužila provladinu miliciju, navodi se u priopćenju koje u nedjelju prenosi agencija AFP



NAIROBI – UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) strahuje da su stotine djece otete sredinom veljače u Južnome Sudanu i prvi put je za tu otmicu optužila provladinu miliciju, navodi se u priopćenju koje u nedjelju prenosi agencija AFP.


Prošli tjedan UNICEF je objavio da je oteto 89 adolescenata u gradu Wau Shilluk u državi Gornjeg Nila u kojem se crpi nafta, ali je već tada upozorio da bi broj otetih mogao biti daleko veći.


UNICEF »sada vjeruje da otete stotine djece«, navodi se u priopćenju.




Južni Sudan je od kraja 2014. u građanskom ratu u kojem se provladine snage predsjednika Salve Kiira suprotstavljaju pobunjeničkim snagama koje vodi bivši potpredsjednik Riek Machar.


Od početka sukoba obje su strane optužene za prisilno novačenje djece.


Napad u kojem su, prema ocjeni UN-ove agencije, otete stotine djece dogodio se 15. i 16. veljače, a južnosudanska vlada za otmicu je optužila islamističku skupinu Boko Haram.


Nakon istrage UNICEF je zaključio da je otmicu organizirala milicija ratnog vođe Johnsona Olonyja koji nadzire to područje. UN ga je već optuživao za prisilno novačenje djece.


Od početka građanskog rata, UN procjenjuje da je oko 12.000 djece, uglavnom dječaka, prisilno novačeno u vojnike i da su to činili i pobunjenici i južnosudanska vojska.Sukob u Južnome Sudanu izbio je 15. prosinca 2013., zbog rivalstva Salve Kiira i Rieka Machara. Unatoč brojnim potpisanim prekidima vatre mira još nema, a Afrička unija, mirovni posrednik, dala je objema stranama rok do 5. ožujka da zaustave sukob.


Južnome Sudanu prijete i međunarodne sankcije, no opire im se Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a koja je vrlo prisutna u toj zemlji i ulaže u južnosudanski naftni sektor.