Poziv na hitno djelovanje

UN-ovi stručnjaci pozivaju Donalda Trumpa da osudi rasističko nasilje

Hina

Reuters

Reuters

CERD ističe da je »zabrinut zbog toga što na najvišoj političkoj razini« SAD-a nisu odbačeni iskazi rasizma. To bi moglo dovesti do »širenja rasističkog diskursa i incidenata« u SAD-u, upozorava se u izjavi



ŽENEVA Stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su u srijedu Sjedinjene Države i američke čelnike da »nedvosmisleno i bezuvjetno« osude rasistički govor i zločine, upozorivši da bi u suprotnom mogli potaknuti novo nasilje.


Izjavu o »ranom upozorenju i hitnom djelovanju«, rezerviranu za ozbiljne situacije, izdao je UN-ov Odbor za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD), no nije izravno spomenuo predsjednika Donalda Trumpa.


CERD ističe da je »zabrinut zbog toga što na najvišoj političkoj razini« SAD-a nisu odbačeni iskazi rasizma. To bi moglo dovesti do »širenja rasističkog diskursa i incidenata« u SAD-u, upozorava se u izjavi.




»Zabrinuti smo zbog rasističkih demonstracija, s otvoreno rasističkim sloganima, pjesmama i pozdravima bijelih nacionalista, neonacista i Ku Klux Klana, koje promiču bjelačku nadmoć i potiču na rasnu diskriminaciju i mržnju«, rekla je predsjedateljica foruma Anastasia Crickley.


UN-ovi stručnjaci smatraju da bi počinitelje nasilja u Charlottesvilleu trebalo kazneno goniti i, budu li proglašeni krivima, kazniti primjereno kaznenom djelu.


Američki dužnosnici trebali bi također »riješiti temeljne uzroke širenja takvih rasističkih manifestacija i temeljito istražiti fenomen rasne diskriminacije«, smatraju stručnjaci.


Trebali bi osigurati da sloboda izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja »ne budu korištene u cilju uništavanja ili uskraćivanja prava i sloboda drugih.«


SAD je ratificirao UN-ovu Konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije zajedno s još 177 zemalja. UN-ov odbor prati njezino poštivanje.