Vijeće sigurnosti

UN obnovio dostavu pomoći Siriji, prepolovio trajanje operacije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



NEW YORK Vijeće sigurnosti UN-a u petak je obnovilo nastavak šest godina duge operacije isporuke humanitarne pomoći milijunima sirijskih civilima, ali broj graničnih prijelaza je prepolovljen, a dozvola dana za šest mjeseci umjesto godine dana kako bi se izbjegao ruski veto.


Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milijunima sirijskih civila iz dvaju mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana.


Nadalje, Vijeće je produljilo operaciju dostave pomoći samo za šest mjeseci, umjesto na godinu dana.




Rusija i Kina bile su suzdržane, a zbog razvodnjavanja teksta rezolucije apstinirale su Sjedinjene Države i Velika Britanija. Ostalih 11 članica glasalo je ‘za’ rezoluciju.


Da Vijeće sigurnosti nije u zadnjem trenutku postiglo dogovor, pomoć bi bila ukinuta jer je prijašnje odobrenje trebalo isteći u ponoć.


UN je rekao da se 2,7 milijuna ljudi na sjeverozapadu Sirije i 1,3 milijuna na sjeveroistoku zemlje oslanja na pomoć iz prekograničnih dostava.


Odobrenje Vijeća potrebno je jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke pomoći.


Od 2014., rezolucijom se dopušta UN-u da šalje pomoć u dijelove Sirije koji nisu pod kontrolom predsjednika Bašara al Asada preko dvaju graničnih prijelaza iz Turske na sjeverozapadu, jednog iz Iraka na sjeveroistoku i jednog iz Jordana na jugu, koje trenutno nije u upotrebi.


Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci i dva centra u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi buknuo 2011. godine.


Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.


No, 1. siječnja zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla imati veću podršku.