Izbjeglička kriza

UN konferencija: Obećano 340 milijuna dolara za Rohindže, a Kanada imenovala izaslanika za Mianmar

Hina

Reuters

Reuters



 Obećano je 340 milijuna dolara za 900.000 Rohindža u Bangladešu po završetku UN-ove konferencije u Ženevi u ponedjeljak kada je najavljeno da je kanadski premijer Justin Trudeau imenovao posebnog izaslanika za posredovanje između te muslimanske manjine i vlade u većinski budističkom Mjanmaru odakle su izbjegli.


Konferencija za izbjegličku krizu Rohindža, koju su uz Ujedinjene narode sponzorirali Europska unija i Kuvajt, organizirana je radi prikupljanja 434 milijuna dolara do veljače 2018. Novac je potreban za pomoć Rohindžama izbjeglima u okrug Cox’s Bazar na jugu susjedne države Bangladeš.»Dosad smo primili obećanja o 340 milijuna dolara«, rekao je voditelj ureda za humanitarna pitanja u UN-u Mark Lowcock.Dodao je da su »obećanja jedno«, a »provesti te doprinose koliko je god brže moguće« drugo. Iako jedna od najsiromašnijih azijskih država, Bangladeš je prihvatio oko 580 tisuća Rohindža koji od kolovoza bježe od navodnih ratnih zločina iz savezne države Rahin. Planiranom svotom trebale bi se financirati operacije UN-a u Bangladešu do kraja veljače koji svoje granice i dalje drži otvorenima.Lowcock je rekao da je moguće održavanje nove donatorske konferencije u 2018. godini.

Izbjeglicama u Cox’s Bazaru nedostaje hrane i vode, skloništa i sanitarni čvorovi, zbog čega postoji rizik od izbijanja bolesti. Gotovo šest od 10 izbjeglica su djeca, a mnoga od njih stižu pothranjena.


U Mjanmaru gdje budisti čine 90 posto stanovništva Rohindže su marginalizirana muslimanska manjina, siromašni i diskriminirani što uključuje i nepriznavanje građanskih prava. UN ih smatra najvećom populacijom iseljenika u svijetu.»To je izbjeglička kriza koja se najbrže širi u cijelom svijetu«, kaže William Lacey Swing, direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM).Kanadski premijer Justin Trudeau imenovao je u ponedjeljak posebnog izaslanika za Mjanmar koji bi trebao učiniti pritisak na vodstvo te zemlje da riješi krizu Rohindža.Kanada je najavila da će udvostručiti svoju humanitarnu pomoć za izbjegle Rohindže u 2017. na 25 milijuna kanadskih dolara (što je 17 milijuna eura), najavio je Trudeau. Bivši savezni zastupnik, Bob Rae »inzistirat će na hitnoj potrebi da se riješi humanitarna i sigurnosna kriza« u Mjanmaru, objavljeno je iz premijerova ureda.Trudeau je u rujnu pozvao mjanmarsku čelnicu Aung San Suu Kyi »da okonča nasilje« koje je potaknulo egzodus.Su Kyi, koja je počasna građanka Kanade i dobitnica Nobelove nagrade za mir, suočena je s valom kritika zbog svog stajališta prema Rohindžama.