Odbor za prisilne nestanke

UN: Meksiko mora istražiti tisuće nestalih

Hina

Odbor Ujedinjenih naroda za prisilne nestanke pozvao je u petak Meksiko da istraži i sudski goni navodnu upetljanost državnih snaga sigurnosti u tisuće »nestalih«, uključujući i zloglasni slučaj 43 studenta za koje se vjeruje da su ubijeni prošle godine



ŽENEVA  Odbor Ujedinjenih naroda za prisilne nestanke pozvao je u petak Meksiko da istraži i sudski goni navodnu upetljanost državnih snaga sigurnosti u tisuće »nestalih«, uključujući i zloglasni slučaj 43 studenta za koje se vjeruje da su ubijeni prošle godine.


Meksičko izaslanstvo reklo je UN-ovu Odboru za prisilne nestanke prošloga tjedna da se ne zna gdje je 11.300 ljudi. Amnesty International je u priopćenju rekao da je nestalo više od 22.600 ljudi u posljednjih osam godina te da je ogroman problem »nekažnjivost«.


U svojim nalazima 10 neovisnih stručnjaka odbora rekli su kako imaju informacije koje »oslikavaju kontekst nestanaka na velikom dijelu teritorija (Meksika) od kojih se mnogi mogu smatrati prisilnim nestancima«.




»Prisilni nestanci« su oni povezani s pritvaranjem ili otmicom od strane državnih agenata poput policije ili snaga sigurnosti ili njihovih suradnika, koji prikriju sudbinu žrtve.


»Država nas je obavijestila da za razliku od tisuća prisilnih nestanaka koje pretpostavljamo…samo je točno šest osoba izvedeno pred sud i osuđeno zbog ovog zločina«, rekao je član odbora Rainer Huhle na konferenciji za novinare.


Odbor je pozvao Meksiko da uspostavi ured posebnog državnog odvjetnika koji bi vodio istrage i podizao optužnice u ovakvimn slučajevima.


Meksički glavni državni odvjetnik Jesus Murillo rekao je ranije kako nema nikakve sumnje da su 43 studenta ubijena prošloga rujna i da su njihova tijela spaljena i bačena u rijeku u blizini grada Cocula.


Dužnosnici kažu da su ih oteli korumpirani policajci i predali ih lokalnoj narko-bandi. Bivši gradonačelnik jugozapadnog grada Iguale uhićen je.