U stupici

UN: Džihadisti Islamske države u Mosulu drže više od 100.000 civila kao ljudski štit

Hina

Reuters

Reuters

Mosulski stari grad, na zapadnoj obali rijeke Tigrisa koji dijeli grad popola, splet je gusto naseljenih uličica po kojima se ne mogu kretati oklopna vozila i gdje bi uporaba teškog oružja bila pogubna za civile.



Ujedinjeni narodi su u petak ocijenili da džihadisti skupine Islamske države (IS) drže više od 100.000 iračkih civila u staroj gradskoj jezgri u Mosulu, na sjeveru zemlje, koji iračke snage pokušavaju osloboditi.


»Više od 100.000 civila još su možda u staroj gradskoj jezgri … Oni uglavnom služe kao ljudski štit«, rekao je predstavnik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice u Iraku, Bruno Geddo, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.


Iračke snage nastavljaju borbe za oslobađanje mosulskog starog grada iz ruku IS-a, što je strateška i teška vojna zadaća.Mosulski stari grad, na zapadnoj obali rijeke Tigrisa koji dijeli grad popola, splet je gusto naseljenih uličica po kojima se ne mogu kretati oklopna vozila i gdje bi uporaba teškog oružja bila pogubna za civile. Geddo je rekao da je IS zarobio civile izvan Mosula i nasilu ih doveo u stari grad.Ti civili, bez vode, hrane i struje, uhvaćeni u stupicu u mosulskoj staroj gradskoj jezgri, »žive u sve većoj neimaštini i teroru«, rekao je predstavnik UNHCR-a dodajući da snajperisti ubijaju sve koji pokušavaju napustiti područje pod kontrolom džihadista. Iračke snage od sredine listopada vode ofenzivu za oslobađanje Mosula koji je IS zauzeo u lipnju 2014.Od početka ofenzive iz Mosula su izbjegle 862.000 ljudi. U grad, uglavnom istočni dio, vratilo ih se 195.000, a 667.000 još živi u UN-ovim kampovima i u obiteljima koje su ih prihvatile.